Hükümetin en önemli özelleştirme hedefi olan Türk Telekom'un satışının bu yıl gerçekleşememesi tehlikesi ortaya çıktı

Haber Giriş : 13 Mart 2004 06:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin en önemli özelleştirme hedefi olan Türk Telekom'un satışının bu yıl gerçekleşememesi tehlikesi ortaya çıktı.

Danışman firma seçiminin Kamu İhale Kanunu mevzuatı nedeniyle gecikmesi, 31 Mayıs'ta planlanan ihale çıkış takviminin de bir ay ertelenmesine neden oldu. Bu durumda ihale süreci hükümetin beklediği gibi 2004 sonuna kadar yetişemiyor. Ancak bu konuda ısrarlı olan hükümet hemen düğmeye basarak çok önemli yasal düzenlemeleri gündeme getirdi. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Akdemir, gelişmeleri doğrularken 'Çok üzüldük, ama önemli yasal değişikliklerle hedefi tutturacağız' dedi. Erkan Akdemir, bir grup gazeteci ile dün sabah kahvaltıda bir araya geldi.

YABANCIYA YÜZDE 51 HİSSE
Akdemir, Telekom özelleştirmesinin bu yıl mutlaka tamamlanmasını istediklerini belirtirken, yapacakları düzenlemeleri şöyle açıkladı: Önce Danışman Firma seçimi bir yasal düzenleme ile Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılacak. Hemen ardından yabancı sermayenin Türk Telekom'dan alabileceği hisse miktarındaki sınırlama kaldırılacak. Yabancılar Türk Telekom'un yüzde 51'den fazla hissesini de satın alabilecekler.

Mevcut düzenleme, en fazla yüzde 45 hissenin satılmasına imkan tanıyordu. Akdemir, Telekom'un değer tespiti konusuna açıklık getirirken de 'Bir fiyat beklentisi yaratılınca ortaya çıkan teklifler düşükmüş gibi algılanabiliyor, bu da özelleştirmeyi engelliyor' dedi ve Türk Telekom'un özelleştirmesi için herhangi bir fiyat ve değer açıklaması yapılmadan ihalenin gerçekleştirileceğini söyledi. Bu durumda ihale herhangi bir değer belirlenmeden açılacak ve fiyat piyasa koşullarına göre belirlenebilecek.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber