DDK'da saldırı için özel ekip kuruluyor

Ankara Garı önünde 97 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan bombalı terör eylemi, üç yönlü olarak araştırılıp soruşturulacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Ekim 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DDK'da saldırı için özel ekip kuruluyor

AYDIN HASAN

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevi sırasında DDK'yı araştırma amaçlı olarak etkin bir biçimde işletmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdogan, DDK'ya ilk kez bir inceleme-araştırma talimatı verdi. Erdoğan'ın talimatı üzerine, DDK'da katliamı araştırmaya yönelik bir çalışma grubu oluşturulmaya başlandı.

Bilgi vermek zorunlu

DDK yasasında, "Kamu kurum ve kuruluşları, kurul tarafından gerek görülecek müfettiş, araştırmacı ve diğer uzman personeli Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri'nin isteği üzerine Kurul Başkanlığı emrine geçici olarak göndermek ve gerekli yardımı sağlamakla yükümlüdür" hükmü yer alıyor. Bu çerçevede çalışma grubunda, geçici olarak Cumhurbaşkanlığı personeli dışından da uzmanlar görevlendirilecek.

DDK, "Tüm kamu kuruluş ve kurumlarında, kamu kurumu niteliğinde olan meslek kuruluşlarında, her düzeydeki işçi ve işveren meslek teşekküllerinde, kamuya yararlı derneklerde, vakıflarda her türlü inceleme, araştırma ve denetlemeler yapma" yetkisine sahip. Sadece yargı ve Türk Silahlı Kuvvetleri DDK'nın görev alanı dışında kalıyor. Kurul tarafından yapılacak inceleme, araştırma, denetlemelerde, ilgili kuruluş ve kişiler, istenecek her türlü bilgi ve belgeyi vermekle yükümlü bulunuyor.

Çalışmanın tamamlanmasının ardından kaleme alınacak rapor, önce kurulda oylanacak. Rapor, kabul edilmesi durumunda Cumhurbaşkanı'na arz edilecek. Erdoğan'ın onayı durumunda rapor, ilgili kurumların gereğini yapması için Başbakanlığa gönderilecek. Cumhurbaşkanı, içinde suç unsuru olduğu tespiti yapılan bölümlerin olması durumunda raporu, suç duyurusu olarak cumhuriyet savcılığına da gönderecek. Bu yolla DDK raporları, dolaylı olarak adli sürecin de önemli bir parçasını oluşturma özelliğine sahip.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber