Alanya'da il olma heyecanı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Eylül 2006 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı gazetelerde Alanya ve Fethiye'nin il yapılacağı yolundaki haberler ve yorumlar, heyecan yarattı.

Bir gazetede yer alan "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Turizm Bakanı Atilla Koç'a sorunların çözümü ve kontrolü için Alanya ve Fethiye'yi il yapalım" dediği yolundaki haber, Alanya'da sevinçle karşılandı.

Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alanya'nın il olmasının bir lüks değil zaruret olduğunu, bu durumun Başbakan tarafından da tespit edilmesinin kendilerini hem mutlu ettiğini hem de umutlandırdığını söyledi. Alanya'nın il olmasının, Turizm Bakanı Atilla Koç'un da temennisi olduğunu belirten Sipahioğlu, "Alanya her konuda il olmayı hak etmiş bir yer. Bu nedenle bugüne kadar her hükümet söz verdi ama kimse yapmadı. Sadece bu hükümet söz vermedi ama inşallah bunlar yapacak" dedi.

Antalya'nın 640 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olduğunu anlatan Sipahioğlu, Alanya'nın il yapılmasıyla bu rakamın en az 200 kilometre azalacağını, bunun da bölgenin kontrolü ve sorunların çözümü açısından büyük kolaylık sağlayacağını dile getirdi. Alanya'nın il olmasıyla devletin her konuda büyük tasarrufu olacağına da dikkati çeken Sipahioğlu, "Yapılacak tasarruflar, edilecek masraftan çok daha fazla olacaktır" diye konuştu.

-ALANYA İL YAPTIRMA DERNEĞİ BAŞKANI KAHYA-

Alanya İl Yaptırma Derneği Başkanı Mustafa Kahya da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alanya'nın il yapılmasıyla ilgili düşüncelerin sevindirici olduğunu söyledi. Alanya'nın turizmde hakettiği hizmetleri alabilmesi için il yapılmasının kaçınılmaz olduğuna değinen Kahya, "Başbakan, 'Çevreyle ilgili sorunları daha kolay çözebilmek ve kontrol edebilmek için Alanya ve Fethiye'nin il olması lazım' demiş. Bu bakış açısı çok doğru" dedi.

Alanya'nın Ak Parti hükümeti tarafından il yapılacağı konusunda büyük umut taşıdıklarını da belirten Kahya, "En büyük sıkıntımız il olmayı bizim kadar haketmeyen yerlerin de çıkıp il olmak istemesi. Durum böyle olunca, siyasiler de çıkabilecek kaoslardan çekinerek geri adım atabiliyorlar. Ama atılmaması lazım" dedi.

-ALTSO BAŞKANI TAÇ-

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kerim Taç da açıklamasında, Alanya'nın il olmasının zorunluluk haline geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Alanya'nın il yapılması, sadece çevresel sorunların çözümünde değil, sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde de önemli rol oynayacaktır. Başbakan ile Kültür ve Turizm Bakanı'nın da konuya bu açıdan baktığını görmek bizi sevindiriyor ve umutlandırıyor. Alanya'nın il yapılması gerektiğine ve yapılacağına inanıyoruz. Bu konuda üstümüze düşen herşeyi de yapmaya hazırız."

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Müfit Kaptanoğlu da Alanya'nın il olması gerektiğine inandığını söyledi. Türkiye'de bir ilçe il yapılacaksa bunun Alanya olması gerektiğini ifade eden Kaptanoğlu, "Alanya'nın il olması, turizm açısından hizmetlerin daha sağlıklı gelmesini sağlar. Bu durumun nüfus ve trafik yoğunluğu yaratmak gibi bazı olumsuz etkileri olabilir, ancak artıları eksilerinden fazla olur" dedi.

Kaptanoğlu, köşe yazarlarının yazılarının ve kendi duyumlarının, Alanya'nın il yapılacağı yönündeki umutlarını arttırdığını dile getirerek, "Alanya'nın il yapılması gerektiğini hükümetin yetkili ağızlarından duyduk. O nedenle bu defa çok ümitliyiz" dedi.

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI KAÇMAZ

Ak Parti Alanya İlçe Başkanı Kemal Kaçmaz da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alanya'nın il yapılmasının gerekliliğine değindi. Alanya'nın, Türkiye'deki 45 ilden büyük olduğuna işaret eden Kaçmaz, "Alanya, coğrafi ve demografik yapısı, turizmdeki önderliğiyle artık kabuğuna sığamamaktadır.

Türkiye'deki 45 ilden daha büyük olan Alanya, halen ilçe kadrolarıyla yönetilmenin sıkıntılarını çekmektedir. Alanya'nın il olmayı çoktan hakettiğine inanıyoruz. Hükümetimizin gündemine Türkiye'nin iller konusu geldiğinde, gereğinin yapılacağına inanıyoruz" dedi.

Alanya'nın 150 bin yatak kapasitesiyle Türkiye'de İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığına işaret eden Kaçmaz, Selçuklu'ya kışlık başkenti yapmış Alanya'nın tarihi ve doğal güzellikleriyle il olmayı çoktan hak ettiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber