Mesleki eğitimde devrim

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB, mesleki eğitimde çığır açacak yeniliklere gidiyor. TBMM'den geçen Mesleki Yeterlilikler Kurumu Kanunu ile Türkiye'de artık ömür boyu eğitim çerçevesinde meslekler öğrenilebilecek

Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi'nin sonuna geldi. Proje için AB'den 51 milyon euro hibe alan Türkiye, 2007 yılından itibaren mesleki eğitimde sertifikasyon ve ömür boyu eğitim konularında çığır açacak adımlar atacak. MEGEP, İskoçya'daki mesleki eğitim modeli baz alınarak Türkiye'ye göre yeniden düzenlendi. Türkiye'de meslek standartlarını, eğitimlerini, istihdamı düzene sokacak olan Mesleki Yeterlilik Kurumu, Avrupa'dan sonra Türkiye'de de hizmete girecek. Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile YÖK'ün yetkili kuruluşlar olarak yer aldığı kurumda, İş-Kur, DPT, TOBB, TİSK, TESK, Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve TÜSİAD'ın birer temsilcisi bulunacak.

KARİYER VE SERTİFİKA

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nda bugüne kadar 250'ye yakın mesleğin standartları belirlendi. 2007 yılından itibaren 16 milyon euroluk Ulusal Yeterlilik Sertifika sistemi ile 15 milyon euroluk Yaşam Boyu Eğitim hibesi alacak olan Türkiye'de mesleki eğitim artık sertifikalı olacak. MEB'in herhangi bir mesleki eğitim kurumundan mezun olan öğrenci, MYK'nın yetki vereceği kuruluşların uygulamalı ve yazılı sınavlarını geçerse Avrupa çapında mesleki yeterlilik belgesine ulaşacak. Halk Eğitim'den sertifika almış bir kişi, üç yıl içinde MYK'ya başvurduğu takdirde sertifikaların denkliği sağlanarak sisteme dahil edilecek. Yeni sistemde bir birey 60 yaşında bilgisayar öğrenmek isterse, kuruma başvurması halinde öncelikle eğitim düzeyi belirlendikten sonra kendisine sertifika alabileceği programlar gösterilecek. Kişi uygulamalı eğitim aldıktan sonra sertifikasına sahip olacak.

ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ

Ulusal Yeterlilik Sertifika sistemiyle ilköğretimden mezun olan bir vatandaş, dışarıdan ders alarak üniversiteye kadar uzanan bir eğitim sistemine de geçiş yapabilecek. Meslek lisesi motor bölümünden mezun olan öğrenci, sertifika sistemiyle birlikte üniversitede motor mühendisliğine kadar yükselebilecek. Öğrenci sertifikasını aldığında aynı zamanda AB'de çalışma şartları geliştiğinde kendini ispat etmek zorunda kalmayacak. Sertifikasını Avrupa'daki iş yerine gösterip bu konuda yeterliliğini, mesleğinin gerekliliğini yerine getirebileceğini ispat edebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber