İnanılmaz skandal: Acemi birliğinde kan parasına göz diktiler

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa'daki Kırkağaç 6'ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'na bağlı 3 bin komando adayının kan testlerini yapan özel şirketin yüzlerce askere aynı kan testini verdiği ortaya çıktı.

Manisa'da bulunan Kırkağaç 6'ıncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'na bağlı askerlerin kan testlerini yapan özel şirket inanılmaz bir skandala imza attı. Bu şirketin, üç bini aşkın komando adayına yaptığı kan testlerinde, milyarda bir rastlanabilecek olay yaşandı. Yüzlerce komando adayanın kan testleri aynı çıktı. Uzmanların, "İki kan testinin aynı çıkması sayısal lotoda kazanmaya benzer" dediği bu inanılmaz tesadüfle karşılaşan askeri Sağlık Kurulu üyeleri, durumu bir tutanakla belirleyip, Kırkağaç 6'ıncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'na bildirdi. Bunun üzerine, askerlerin jandarma veya komanodo olarak ayrılmaları için kullanılacak test sonuçları iptal edildi ve hemen yenilendi.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Normalda, jandarma birliklerinde ilk eğitimlerini tamamlayan askerlerin komando veya karakol jandarması olarak ayrılmaları için tüm adayların heyet muayenesi sonucu bir sağlık kurulu raporu almaları gerekiyor. Bu kurulda, hem adayların fiziki durumları inceleniyor, hem de 18 göstergeli kan testleri kontrol ediliyor. Kırkağaç 6'ıncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'nda, eğitimlerini bu ay içinde tamamlayan 3 bini aşkın asker de aynı şekilde heyet muayenesine alındı. Heyeti oluşturan altı doktor subay, önlerine gelen kan testlerinin çoğununm aynı değerlere sahip olduğunu farketti. Oysa normalde, kan testi yapılan iki insanın testteki 18 ayrı parametresinin de tümünün aynı olması ihtimali yok denecek kadar az. Bunu farkeden doktor subaylar, hemen15 Eylül 2006 tarihinde hemen bir tutanakla durumu belirleyip, Kırkağaç 6. Jandarma Eğitim Alay Komutanı'nı durumdan haberdar etti.

SONUÇLAR AYNI SAATTE ALINMIŞ

Yapılan incelemede, farklı kişilere ait kan testlerinin bilgisayar çıkışında aynı saatin bulunduğu da anlaşıldı. Akıllara, bir kişinin test sonucunun ötekiler için de kullanıldığı şüphesi geldi. Bunun üzerine, alaydaki binlerce askerin kan testleri karşılaştırıldı. Aynı değerlere sahip yüzlerce asker olduğu saptandı. Alay komutanı,test sonuçlarını iptal ettirip, apar topar yeni test yaptırdı. Kan testlerini yapmak için ihaleyi alan İzmir merkezli Ce-Ko Medikal firması, yeni ekiplerle Alay'a geldi. Askerlerden kan alındı ve testler yenilendi.

NE İŞE YARIYOR?

Yenilenen kan testleri, heyette görevli uzman doktor tarafından tek tek incelendi ve hangi askerin komando olabileceği, hangisinin jandarmaya ayrılabileceği yeniden saptandı. (Doktorlar, kan testlerine bakarak askerlerin dağda görev yapan komandolar gibi dayanıklı olup olmadıklarına, uzun süre açlığa dayanıp dayanmayacağına, şeker durumuna bakıyorlar.)

ZABIT TUTULDU

Skandalı ortaya çıkaran sağlık kurulu (heyet) üyeleri subay doktorlarn 15 Eylül 2006 tarihli tutanağında olay "Usulsüzlük" olarak nitelendi. Tutanakta şöyle denildi: 15 Eylül 2006 tarihinde komando heyet muayeneleri yapmak maksadıyla Kırkağaç 6. Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'nda gelen heyet üyeleri, yaptıkları incelemede komando muayenesine giren erlerin heyet evraklarından tam tetkiki sonuç evrağında hata (usulsüzlük) tespit ettiler. Komando muayenesine alınan erlerin ellerindeki yüklenici firma tarafından önceden yapılmış ve infeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı doktor Erdal Ataç tarafından onaylanmış tam kan tetkikinde birden fazla erin laboratuvar değerlerinin bütün parametlerininin tamamen aynı olduğu tespit edilmişti. Birbirinin tıpatıp aynısı olan tam kan tetkiklerinden 100 kişilik bir gruba yapılan incelemede, üç farklı kategoride toplam 13 ere ait kan sonuç raporları ekte sunulmuştur. Böyle bir durum teknik olarak mümkün görünmememektedir."

YOLSUZLUK İDDİASI

Doktor subayların bu tutanağı, akla yolsuzluk kuşkusunu da getirdi. Firmanın, testleri yapılmış gibi gösterip parayı aldığı halde, yapmadığı kuşkusu belirdi. Firmanın, Kırkağaç'taki Alay'da son üç yıldır kan testi ihalesini aldığı, daha önce de binlerce adaya test yaptığı biliniyor. Tutanak üzerine, konunun askeri makamlarca idari ve adli soruşturma konusu yapılacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber