Kamu ihale sisteminde 7'nci değişiklik geliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Eylül 2006 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İhale Kanunu için hazırlanan yeni taslağa göre kurula atamaları hükümet yapacak. İhalesiz alımlar kolaylaşacak. Muhalefet, 'İhale yolsuzlukları artar' eleştirisi yapıyor

Kabul edildiği 2002'den bu yana 6 kez değişikliğe uğrayan Kamu İhale Kanunu 7'nci kez değiştiriliyor. Hazırlanan ihale sistemi ve Kamu İhale Kurumu'nun yapısını köklü değişikliklere uğratacak taslak, yolsuzluğa zemin hazırladığı eleştirilerine neden oldu.

Taslakla, kamu kurumlarına ihalesiz alım yapması yolu açılırken, Bakanlar Kurulu, Kamu İhale Kurulu'na (KİK) üye atamada tek yetkili hale geldi.

Kamu alımlarını hızlandırmak ve ihale sistemini AB'ye uyumlu hale getirmek için hazırlanan taslakta, AB'nin talep ettiği yerli firmalara avantaj uygulamasının kaldırılması ve yasanın kapsamının genişletilmesi yönündeki düzenlemelere yer verilmedi.

Bakanlar Kurulu atayacak

Taslağa göre, KİK'e; kamu veya özel sektörde yükseköğrenim sonrası en az 10 yıl çalışanlar ve en az 4 yıllık hukuk, iktisat, siyasal bilgiler, işletme, iktisadi ve idari bilimler, mimarlık ve mühendislik fakülteleri ile bunların denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar atanabilecek. Kurula üye olarak atanacak ismi Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bakanlar Kurulu, kurul başkanını belirleme yetkisine de sahip olacak.

Mevcut yasada, kurula atanacak üyeler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve ilgili bakanlıkların önerdiği isimler arasından seçiliyor.

Üye sayısı azalacak

Taslağa göre, kuruldaki üye sayısı 10'dan 7'ye düşürülürken, üyelerin görev süresi 5 yıldan 6 yıla çıkacak. Taslağa eklenen 'başka bir üyenin görev süresini tamamlamak üzere atanmış üyelerin görev süresinin 6 yıla tamamlanması' şeklindeki geçici maddeyle de AKP'nin atadığı KİK Başkanı Hasan Gül'ün görev süresi uzayacak.

Çerçeve anlaşma yapılacak

Taslağa göre, kamu kurumları, belirlenen eşik değerin altında kalan mal ve hizmet alımlarını ihaleye çıkmadan çerçeve anlaşmalarla temin edebilecek. Çerçeve anlaşmanın süresi 3 yıl kadar olabilecek.

Taslak, bu şekliyle yasalaşırsa ihaleleri kazanmak için tek kriter en düşük teklifi vermek olmayacak. İhaleyi gerçekleştiren idare 'fiyat dışı unsurları' da dikkate alarak en uygun teklifi belirleyecek. 'Alternatif teklif' olarak adlandıracak bu yöntemle düşük fiyat veren firmalar devre dışı kalabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber