Hakimlere zam yapıldı istifalar azaldı

Haber Giriş : 01 Ekim 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

VİCDAN ile cüzdan arasında sıkışıp sıkışmadıkları her dönem tartışma konusu olan hakim ve savcılar, yapılan son zamdan sonra meslekten istifa etmekten vazgeçtiler. Yeni Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından iş yükleri ikiye katlanan hakim ve savcılar ücretlerinin de düşük olması nedeniyle mesleği bırakıyordu. 2005 yılında başlayan istifa ve erken emeklilik furyası, hükümetin Nisan ayı içerisinde zam yasa taslağını hazırlamasıyla azalmaya başladı.

Yüzde 42 zam yapılmıştı

Hükümetin, geçtiğimiz temmuz ayından itibaren hakim ve savcılara ortalama yüzde 41.9 oranında zam yapması ardından meslekten istifa edenlerin sayısında büyük bir azalma görüldü. Adalet Bakanlığı verilerine göre 2005 yılı içerisinde 163 hakim ve savcı emekliliği hak etmeden kendi isteğiyle meslekten ayrılırken, bu rakam 2006 yılında 69'a düştü. Yapılan zam, kürsüde görev yapanlar ile emekli olanlar arasında da büyük bir uçurum yarattı. Hakim ve savcılar da yaş haddini beklemeden emekli olmaktan vazgeçti.

Hükümete ilk teşekkür

Zam öncesi bin 628 YTL maaş alan bir hakim, zam sonrası 2 bin 339 YTL almaya başladı. Birinci sınıfa ayrılan hakim ve savcılar zamlı maaşlar sonrasında 3 bin 56 YTL yerine 4 bin 43 YTL net maaş almaya başladılar. Adli yıl açılış törenlerinde hakimlerin vicdan ile cüzdan arasında sıkıştığı yönünde konuşmalar da ilk kez bu yıl yapılmadı. Yargıtay Başkanı Osman Arslan, 6 Eylül'deki konuşmada hükümete yaptığı zamlardan dolayı teşekkür eden ilk Yargıtay Başkanı oldu.

45 yıl sonra gelen reform

Arslan, yaptığı konuşmada şunları söylemişti: ?Hakimler ve savcıların aylık ve ödeneklerinin, mahkemelerin bağımsızlığı ve hakimlik teminatı hükümlerine göre kanunla düzenlenmesi öngörülmüştür. Anayasa'nın bu emredici hükmü ancak 45 yıl sonra gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu düzenleme reform niteliğinde olup, hakimler ve savcılar aylık ve ödenek yönünden teminata kavuşturulmuştur. Bu kanunun yapılmasında emeği geçenlere, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne, TBMM'ye yargı adına teşekkür ediyoruz.'

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber