Normal liselerden öğretmen liselerine geçiş imkânı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Ekim 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitim fakültelerini tercih ettiklerinde 0,24 ek puanla ÖSS'de avantajlı olan Anadolu öğretmen liselerine diğer liselerden geçiş imkanı sunuyor.

Bakanlık ayrıca öğretmen lisesi öğrencilerine ilköğretim okullarında uygulama yapma zorunluluğu getiriyor.

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü, Anadolu Öğretmen Liseleri Yönetmeliği'nde bazı değişiklikler yapılması için harekete geçti. Yönetmelik değişikliği taslağına göre, merkezi sistem sınavıyla öğrenci alan ve genel ortaöğretim programı uygulayan resmi fen, sosyal bilimler, Anadolu ve askeri liseler ile polis kolejlerinin 9. sınıfından Anadolu öğretmen liselerine nakil yapılabilecek. 10. sınıfa geçmiş olmakla birlikte derslere başlamamış olanlar da Anadolu öğretmen liselerine geçebilecek. Nakil için önşart, gidilecek öğretmen lisesinde boş kontenjan bulunması ve okulun taban puanından yüksek puan alınmış olması. Yeni düzenleme hakkında bilgi veren Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, 9. sınıfların artık ?ortak sınıf' olduğunu ve öğrencilerin bu sınıftan sonra lise tercihlerini değiştirebildiklerini söyledi. Öğretmen liselerinden Anadolu ve fen liselerine nakil yapılabilirken, bu liselerden öğretmen liselerine geçiş yapılamadığını hatırlatan Balıbey, düzenleme ile öğrencilere yeni bir seçenek sunacaklarını kaydetti. Yapılması planlanan başka bir değişiklik ise öğretmen liseleri arasındaki nakillerle ilgili. Halen kontenjan açığı olmayan ve puanı tutmayan hiçbir öğrenci, öğretmen liseleri arasında nakil yaptıramazken, velinin ?ikamet değişikliği' nakil istisnası haline getiriliyor. Böylece Erzurum'dayken tayini İstanbul'a çıkan bir öğretmen lisesi velisinin çocuğunu da İstanbul'a kontenjan açığı olan bir öğretmen lisesine getirmesine imkan sağlanıyor.

Öğretmen liselerine staj

Öte yandan öğretmen lisesi öğrencilerine staj benzeri bir ?uygulama' yapma zorunluluğu getiriliyor. Taslağa göre, öğretmen liselerinin 11. sınıfındaki öğrenciler derslerde öğrendiklerinin pratiğini yapmak için ikinci dönemde ilköğretim okullarında ?uygulama etkinliği' yapacak. Nisan ve mayıs aylarında 10 gün süreyle yapılacak etkinliklerle gelecekte öğretmen olacak öğrenciler, ilköğretim sınıflarında öğretmenliğin ilk tecrübelerini kazanacak. Etkinlik zorunlu olacak; ancak notla değerlendirilmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber