HDP barajı kıl payı aşabildi

HDP 1 Kasım seçimlerinde büyük hüsran yaşadı. 7 Haziran seçimlerinde emanet oylar ile yüzde 13 oranında oy alarak 80 milletvekili çıkartan HDP'nin oyu yüzde 10.66'ya düştü ve 59 vekil alarak barajı kıl payı aşabildi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Kasım 2015 08:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HDP barajı kıl payı aşabildi

PKK terör örgütüyle arasnda mesafe koymayan HDP'ye halk faturayı kesti. Haziran seçimlerinde yüzde 13.1 oyla 80 vekil çıkaran HDP, yüzde 98.55'i açılan sandık sonuçlarına göre, 1 Kasım seçimlerinde yüzde 10.66 ile 59 vekil alarak barajı kıl payı aştı. 7 Haziran seçimlerinde emanet oylar ile yüzde 13.1 oy oranını yakalayan HDP, bu kez büyük hüsran yaşadı. Son genel seçimde 6 milyon 57 bin 500 oy alan HDP, 1 Kasım'da 1 milyondan fazla oy kaybetti. 21 milletvekili kaybeden partinin milletvekili sayısı 80'den 59'a düştü.

34 İLDE VEKİL ÇIKARTMADI

HDP 7 Haziran'da 31 ilde milletvekili çıkartamamıştı. 1 Kasım seçimlerinde 31 il'e 3 il daha ekledi. 1 Kasım seçimlerinde de Aksaray, Afyon, Bolu, Aydın, Çorum, Düzce, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Hatay, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Yalova, Yozgat ve Zonguldak illerinden yine vekil çıkartamadı. 7 Haziran'da vekil çıkardığı Bursa, Kocaeli, Erzurum'da 1 Kasım'da vekil çıkaramadı.

2 İLDE BÜTÜN VEKİLLERİ ALDI

7 Haziran'da 5 ilde vekillerin tümünü alan HDP, 1 Kasım'da bu sayıyı 2'ye düşürdü. HDP, Hakkari'de 3, Şırnak'ta ise 4 vekil alarak bütün vekilleri aldı. Iğdır ve Ağrı'da AK Parti'ye Tunceli'de ise CHP'ye 1 vekil kaptırdı. 7 Haziran'da 14 ilde birinci parti olan HDP, iki ilde birinciliği kaybetti. Ardahan'da birinciliği AK Parti'ye 1 vekilini de CHP'ye kaptırdı. Kars'ta büyük oy kaybına uğrayan HDP, iki vekilinden birini AK Parti'ye kaptırarak ikinci oldu.

YÖNETİM YERİNİ KORUDU

Milletvekillerinin tamamına yakınını listelerde koruyan HDP, 80 milletvekilinden 76'sını aday göstermişti. HDP'de parti yönetimi yine listebaşı olmuştu. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş İstanbul 1. bölge 1. sıradan, aday gösterilmişti. Demirtaş Meclis'e girdi. HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ise Van 1. sıradan aday olmuştu. Yüksekdağ da seçildi. İmralı heyeti üyelerinden Pervin Buldan, İstanbul 3 bölge 1. sıradan seçildi. 7 Haziran'da Gaziantep'te 1. sıra adayı Celal Doğan İstanbul 2. bölgede 1. sıradan aday gösterilmişti. Doğan, 2. bölge 1.sıradan Meclis'e girdi. 7 Haziran'da Diyarbakır birinci sıradan seçilen İdris Baluken 1 Kasım seçimlerinde yerini korudu.

ÖNDER MECLİS'E GİRDİ, SARISÜLÜK SEÇİLEMEDİ

Ankara 1. Bölge 1. sıradan aday gösterilen Sırrı Süreyya Önder Meclis'e girdi. Ankara 2. bölge 1. sırada, Gezi olayları sırasında polis kurşunu ile ölen Ethem Sarısulük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük de Meclis'e giremedi. Geçici hükümette AB Bakanı olarak giren Ali Haydar Konca ile Kalkınma Bakanı olan Müslüm Doğan daha sonraki süreçte istifa etmişlerdi.

KONCA MECLİS DIŞINDA

Konca Meclis'e giremedi. Doğan yeniden Meclis'e girmeye hak kazandı. HDP'nin 80 vekilinden 76'sı listelerde yer bulmuştu. HDP ile ittifak kapsamında 7 Haziran'da Adana'da 1. sırada gösterilen SDP eski Başkanı Rıdvan Turan ikinci sıraya, ikinci sırada olan Meral Danış Beştaş ise birinci sıraya kaydırılmıştı. Danış, HDP'nin tek vekili oldu. Sırası kayan Turan ise seçilemedi.

EZİDİ VEKİL SEÇİLEMEDİ

HDP'nin 7 Haziran'da üç milletvekili çıkardığı Batman'da vekil sayısını korudu. 1. sıradan milletvekili seçilen Ezidi kökenli Ali Atalan dördüncü sıraya alınmıştı. Atalan kaydırıldığı 4. sıradan vekil olamadı. Birinci sıraya 3. sırada yer alan Ayşe Acar Başaran getirilmişti. Acar 1. sıradan seçildi. 2. sıradan aday gösterilen İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici de Meclis'e girdi.

HÜDA KAYA YENİDEN MECLİSTE

1. bölge 2. sıradan Hüda Kaya tekrar vekil seçildi. Levent Tüzel aday gösterilmeyince boşalan 3. bölge 3. sıraya 1. bölge 3. sıra adayı Erdal Ataş konuldu. Ataş 3. bölge 3. sıradan Meclis'e girdi. HDP'nin muhafazakar ayağı olarak nitelenen Altan Tan, Hüda Kaya, eski Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, Ayhan Bilgen tekrar seçildi. Süryani kökenli Mardin Milletvekili Erol Dora, Ermeni kökenli Garo Paylan, Ezidi kökenli eski Avrupa Parlamentosu milletvekili Feleknas Uca yeniden meclise girdi.

BİR MİLYON OY KAYBETTİ

Zaferini ilan etti

Seçim barajını son dakika oylarla aşan HDP, 7 Haziran seçimlerine oranla erimesine rağmen zaferini ilan etti. Sonuçların kesinleşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen Eşbaşkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, komplo teorilerine sığındı. İlk olarak söz alan Figen Yüksekdağ, "5 aylık süre içinde Meclis'teki tabloya yansıyan en zorlu süreci en zorlu seçim yolculuğunu yapan, partimiz oldu. Katliamlar ve ölümler oldu. Meclis'te 3. Parti olmak bu yolda yürüyenlerin zaferidir. 7 Haziran'a göre bir gerileme olduğu açık. Ama şunu net ifade ediyorum; Bu kadar zorlu bir yürüyüş içerisinde halklarımızın inadına elde ettiği başarıdır" dedi.

BARAJI AŞMAYI BAŞARDIK

Selahattin Demirtaş ise şunları kaydetti: "Yüksek bir katılım olması elbette sevindirici, saygındır. Bizler seçmenin ortaya koyduğu iradeye saygı duyduk, herkesten de aynı saygıyı bekledik. Ortada eşit bir seçim yoktur. Kimse kusura bakmasın ama hiç kampanya yürütmeden yüzde 11 oy aldık. 1 milyon oy kaybettik ama biz faşizme karşı dimdik durmayı başarmış bir partiyiz. 22 vekiller parlamentoya girdiğimizde kararlı duruşumuzu sergiledik. Bugün çok şükür barajı aşarak parlamentonun 3. büyük partisi olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Kapsamlı değerlendirmeler yapacağız. Bugünkü zafer onların yürüttüğü zafer. Bir ahtopata karşı, devasal bir güce karşı barajın üzerinde kalmayı başardık."

En sert tokat

Sırtını terör örgütüne yaslayan partiye millet sert cevap verdi. Temmuzda güvenlik güçlerine saldırıya başlayan terör örgütüne sürekli arka çıkan partide özellikle Demirtaş, canlı bombalı saldırıların arkasında devletin olduğunu iddia etmiş ve terör örgütü IŞİD'i bile hükümetle ilişkilendirmeye çalışmıştı.

TERÖRE KARŞI DURMADI

PKK'nın Kandil'den gelen talimatlar doğrultusunda hareket eden ve zikzaklarla dolu grafik çizen Demirtaş, 50'den fazla vatandaşın hayatını kaybettiği 6-8 Ekim Kobani provokasyonunun baş aktörüydü. HDP'nin 7 Haziran'dan bu yana özellikle Doğu ve Güneydoğu'da oy kaybetmesi dikkat çekti. HDP, 1 Kasım'da 1 milyondan fazla oy kaybetti.

7 Haziran'da yüzde 13.1 oy oranına ulaşan ve 80 milletvekiliyle Meclis'e giren HDP, terör örgütünün silahları bırakması için hiçbir rol oynamayınca 1 Kasım'da baraj sorunu yaşadı. Partinin 7 Haziran Seçimi'ne göre Bitlis, Muş, Ağrı ve Bingöl yüzde 11 ile en çok oy kaybettiği iller oldu. Partinin Diyarbakır'da 10 olan milletvekili sayısı 9'a, Şanlıurfa'da 5 olan milletvekili sayısı 3'e, Mardin'de 5 olan milletvekili sayısı 4'e, Van'da 7 olan milletvekili sayısı 6'ya, Ağrı'da 4 olan milletvekili sayısı 3'e düştü. HDP'nin 7 Haziran Seçimi'nde birinci parti çıktığı Kars ve Ardahan'da bu kez en çok oyu AK Parti aldı. Geçen seçimde 28 ilde milletvekili bulunan HDP, bu seçimde sadece 22 ilde milletvekili çıkardı. HDP'nin İstanbul'da 10 olan milletvekili sayısı 7'ye düştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber