'1 Kasım Batı'yı dize getirdi'

AK Partili Kani Torun, Türkiye'nin uçuşa yasak ve güvenli bölge tezlerine soğuk bakan Batı ülkelerinin 1 Kasım sonrası politikalarının değiştiğini söyledi. Torun, "Türkiye içinde kullandıkları aktörler hükümeti zayıflatmaya gitti. Halk buna çok net karşılık verince herkes politika değiştirdi" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 13 Kasım 2015 08:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'1 Kasım Batı'yı dize getirdi'

Yasemin Asan

Suriye'deki gelişmeleri Yeni Şafak'a değerlendiren AK Parti Bursa Milletvekili Kani Torun, Türkiye'nin Suriye'de yalnız başına bir kara harekatına girmesinin doğru olmadığını söyledi. "Suriye'de yaşananlar aslında 2011 yılından beri Türkiye'nin söylediklerinin doğrulanması gibi oldu" diyen Torun, "Türkiye başından beri bu rejimin vatandaşına zulüm yaptığını, halkını bombaladığını ve rejimin değişmesi gerektiğini söylüyor. Başta rejimin değişmesi gerektiğini söyleyen ABD bu söyleminden vazgeçti. Esed kimyasal silah bile kullandığında ses çıkarmadı, olanları seyrettiler" dedi.

ÖNCE DOĞRU TEŞHİS

Batı'nın, mülteciler kapılarına dayandığında işin farkına vardığını belirten Torun, "Burada temel mesele şu bu sorunların kökeni nerede? Teşhisi doğru koyarsanız tedaviyi de doğru yaparsınız. Burada teşhis halkını bombalayan, halkına zulüm eden, halka karşı bir rejim var. Bu rejimi değiştirmeden mevcut mülteci tablosunu tersine çevirme, insanları evine dönmeye ikna etmeye ihtimal yok" diye konuştu.

SURİYE İÇİN BARIŞ MASASI KURULMALI

Esed'in kalacağını Rusya'nın bile söylemediğini vurgulayan Torun, "Onlar da vazgeçtiler. Süreç Türkiye'nin istediği şekle geldi. Şimdi en kısa zamanda bir masanın kurulması ve masa etrafında rejimin yerine halkın seçeceği yeni bir kişinin getirileceği anlaşmayı imzalamaktır. Ve burada barışın tesis edilmesi gerekir" diye konuştu.

BOŞLUĞU RUSYA DOLDURMAK İSTEDİ

Rusya'nın Suriye'ye girmesinin süreci hızlandırdığını belirten Torun, şunları söyledi:

"Rusya aslında mevcut durumun sürdürülebilirliği olmadığını anladı. Burada ABD'nin yarattığı boşluğu Rusya gördü ve askeri uzmanları ile hava güçlerini gönderdi. Rusya artık masaya oturulacağını kabullendi. Elini güçlendirmek için DAİŞ'i değil muhalifleri bombalıyor."

TÜRKİYE ETKİNLİK KAZANMASIN DİYE

Türkiye'nin uzun süreden beri güvenli bölge sözünü ettiğini belirten Torun, "Amerika buna sürekli karşı çıktı. Bunun sürdürebilir, kontrol edilebilir olmadığını savundu. Aslında Amerika zamanında Saddam'a 36. paralelin üstüne çıkma dedi. Bunu Çekiç Güç aktif olarak kontrol etti. Saddam o bölgede uçuş yapamadı. O zaman bunu pekala yaptı. Bunun aynısını Suriye'de de yapabilir. 'Şu paralel üstüne uçak geçirme, geçirirsen indiririz' derse bunu İncirlik'ten de kontrol edebilir. Bunu yapmak istemediler. Çok fazla iyi niyet olmadığını görüyorum. Türkiye'nin bölgede etkinlik kazanmasını istemiyorlar" dedi.

HALK ÇOK NET KARŞILIK VERDİ

Bu yüzden Türkiye'nin istediği güvenli bölgeye destek vermediklerini vurgulayan AK Partili Torun, "Mülteci krizinden kendileri etkilenmiyor. Türkiye etkileniyor. Güvenli bölge çift taraflı fayda getiriyor. Güvenli bölge olmadığı için Türkiye, Suriye içinde etkinlik kazanamıyor. Suriyeli mülteciler, Türkiye destabilite oluyor. Türkiye içinde kullandıkları aktörler hükümeti zayıflatmaya gittiler. Ama 1 Kasım'da halk buna çok net karşılık verince şimdi herkes politika değiştirdi. Aslında 1 Kasım'daki sonuçlar Batı'ya politika değiştirtti" sözlerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber