Devler yatırım atağında!

Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla holdingler erteledikleri yatırımları 2016'da devreye almaya hazırlanıyor. Dev şirketlerin CEO'ları, yurtiçi ve yurtdışında yapacakları satın alma ve yeni yatırımlar için düğmeye bastıklarını açıkladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Kasım 2015 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devler yatırım atağında!

Global ekonomilerdeki düşük büyüme hızı, kurdaki volatilite ve iki seçim döneminin getirdiği belirsizlikle 2015'te 2014 sonuçlarını korumaya yönelik bir strateji izleyen holdingler, 2016'da ise seçim sonrası belirsizliklerin azalmasıyla daha iyi bir ekonomik ortam öngörürken; 2015'e göre daha güçlü büyüme ve yatırımda artış planları yapıyor.

Aralarında Sabancı, Doğuş, Kibar, Borusan ve Akkök'ün bulunduğu holdingler, yeni yatırım ile yurtiçi ve yurtdışı satın almalar planlarken, 2015'e göre daha güçlü büyüme öngörüyor.

BORUSAN HOLDİNG

Hedefi yüzde 8 büyümek

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur ise, 2015 cirolarında TL bazında kaydedecekleri artışa karşın, dolar bazında yüzde 4 gerileme yaşayacaklarını söyledi. Borusan'ın bu yılı 4.4 milyar dolar ciro ile kapatmasını öngördüklerini belirten Uğur, "TL bazında yüzde 20 büyüyeceğiz ama dolar bazında yüzde 4 küçüleceğiz" dedi. Uğur, "Üç yıldır dolar bazında büyüyemiyoruz, 2016'da yüzde 7-8 büyümek istiyoruz" diye konuştu.

AKKÖK HOLDİNG

Yurtiçinde 2 kimya şirketi satın alacak

İç ve dış gelişmelere bağlı ekonomide yaşanan dalgalanma nedeniyle 2015'te iş dünyasının güçlü büyüme planları yapamadığını belirten Akkök Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, "Fed'in faiz artırma hikayesinin etkisiyle kurlarda önemli bir volatilite yaşadık. Çin'deki düşük büyümenin yanısıra, emtia fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle Avrupa'daki büyüme de iş dünyasını tatmin edecek düzeyde değildi" dedi. Dördüncü, şunları söyledi:

"Türkiye'de ise iki seçim döneminin getirdiği belirsizlik, ekonomide dalgalı bir yıla neden oldu. Böyle bir ortamda 2015 hedefi de, 2014 seviyelerini korumak, belki biraz üzerine çıkmaktı."

Dördüncü, Akkök Holding'in 2015'i geçen yılın hafif üzerinde 3 milyar dolar ciro ile tamamlayacağını belirtti.

Akkök Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, 2016'da kimya alanında yurtiçinde satın alma planladıklarını belirterek, "Bu yıl sene sonuna kadar iki satın alma yapacaktık. Ama belirsizlik nedeniyle 'durun bakalım' demiştim... Ama 2016'da bu planı hayata geçireceğiz. Yurtiçinde kimya alanında satın alma yapacağız. Satın alma Akkim şirketimiz bünyesinde olacak. Üç haneli milyon dolarlık bir satın alma olacak" dedi.

DOĞUŞ GRUBU

Gündemde Galataport 5 otel ve marina alımı var

İştirakleri arasında Garanti Bankası'nın da bulunduğu doğuş grubu'nun CEO'su Hüsnü Akhan ise, 2015'te banka hariç yüzde 35 artışla toplam 15 milyar lira ciroya ulaşacaklarını; ancak büyümenin bir kısmının satın almalardan kaynaklanacağını söyledi.

Doğuş Grubu'nun önümüzdeki dönemde yatırımlarına devam edeceğini söyleyen Akhan, "Marinacılık alanında bu yıl bitmeden yurtdışında çok önemli bir yatırıma imza atacağız. 2016'da yurtiçi ve yurtdışında otel ve marina yatırımlarımız devam edecek. Galataport'ta da inşaat faaliyetlerine başlamayı planlıyoruz. Turizm sektöründe ise beş yeni otelin inşa ya da alım süreci devam ediyor" diye konuştu.

KİBAR HOLDİNG

Otomotivde kapasiteyi 300 bine çıkaracak

Türkiye'nin öncelikli ihtiyaçlarından birinin etkin bir sanayi politikası olduğunu belirten Kibar Holding CEO'su Tamer Saka, yeni iş kollarına girme kararı aldıklarını belirterek, bu kapsamda gayrimenkul ve ambalaj gibi alanlarda yatırımlara başladıklarını söyledi.

Vodafone ana sponsorluğunda Capital ve Ekonomist dergileri tarafından düzenlenen CEO Club toplantısında, Saka, "Otomotivde kapasitemizi 230 bine taşıdık. Bu yatırımın karşılığını da aldık. Ortağımızla birlikte ek yatırımı düşünmeye başladık" dedi. Saka, kapasiteyi 300 bin seviyesine çıkarabileceklerini söyledi.

Kibar Holding'in otomotivde Hyundai ile ortaklığı bulunuyor. Saka ayrıca, Kibar Holding olarak 1 milyar dolar yatırım portföyleri olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde bunu peyderpey hayata geçireceklerini söyledi.

SABANCI HOLDİNG

Yurtdışında çimento fabrikası bakıyor

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul da, 2016'da inorganik büyüme fırsatlarına bakacaklarını belirterek, çimentoda yurtdışında satın alma fırsatına baktıklarını, ayrıca Türkiye'de hem holding, hem şirketlerde satın alma fırsatlarına bakacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber