Bakanlıktan 'atık su' genelgesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazınlanan genelge ile zeytinyağı üretimi sonucu ortaya çıkan zeytin kara suyunun ve diğer atık suların çevre ile insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanması amaçlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Kasım 2015 18:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlıktan 'atık su' genelgesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, zeytinyağı üretimi sonucu ortaya çıkan zeytin kara suyunun ve diğer atık suların çevre ile insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanması amacıyla genelge hazırlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, zeytinyağı tesislerinde oluşan atık suların yönetiminde uyulması gereken teknik hususları içeren genelgenin yayımlanarak yürürlüğe girdiği bildirildi.

Genelge ile zeytinyağı üretimi sonucu ortaya çıkan zeytin kara suyunun ve diğer atık suların çevre ile insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanması amaçlanıyor.

Genelgede, 3 fazlı çalışan zeytinyağı işletmelerinde zeytin kara suyunun buharlaştırılması amacıyla kurulacak lagünlerin nasıl inşa edileceği, zemin sızdırmazlığının ne şekilde sağlanacağı, malzeme seçimi, uygun hacim ile alan hesabı, lagünlerin ve zemin kaplamalarının nasıl korunacağı, oluşabilecek kötü koku probleminin nasıl ortadan kaldırılacağı, biriken çamurun nasıl bertaraf edileceği gibi teknik konular belirlendi, örnek lagün çizimleri ile konular detaylı olarak gösterildi.

Pirinanın geçici olarak depolanması ve taşınması için gereken şartların da ele alındığı genelgede, 3 fazlı işletmelerin alan yetersizliği gibi sorunlar nedeniyle lagün inşa edememeleri durumunda alternatif çözüm ortaya konuldu. Bu tip işletmelerin, 2 fazlı sistemlere geçiş yaparak kara su sorunundan kurtulabileceği belirtildi.

Genelge ile kirlilik yükü fazla olan zeytin kara suyunun, zeytinyağı üretim tesisleri yakınlarındaki arazilere vermesi giderilerek zeytinyağı üretiminin yoğun olduğu havzalardaki kirliliğin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber