Putin ve Esad ittifakının akaryakıtta Türkiye'ye etkisi

DAEŞ petrolünü Esad'ın işleyip karın Rusya ile paylaşmasının ardından Suriye'de benzin ve motorin fiyatları 6.5 TL'ye kadar çıktı. Esad ve Rusya'nın pahalı akaryakıtını almakta zorlanan Suriyeliler ise yasal yolla Türkiye'den benzin temin etmeye çalışıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Kasım 2015 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Putin ve Esad ittifakının akaryakıtta Türkiye'ye etkisi

Terör örgütü DAEŞ, Esad ve Rusya'nın akaryakıt ittifakı, ABD Hazine Bakanlığı'nın kararıyla belgelenirken, söz konusu ittifakın Suriye'de tatlı akaryakıt kazancını paylaştığı belirtiliyor. Birkaç yıl öncesine kadar dünyanın en ucuz akaryakıtının satıldığı Suriye'de, Esad'ın DAEŞ'ten aldığı petrolü işleyerek piyasaya sürmesi ve karı Rusya ile paylaşması nedeniyle Suriye'de benzin ve motorin fiyatlarının fırladığı kaydediliyor. Suriyeliler, kendi ülkesinde 6.5 Türk Lirası'na fırlayan benzini almakta zorlanınca, çareyi Türkiye'de buldu. Türkiye'nin sınır illerinden Suriye'ye yasal yollarla akaryakıt ihracatı başladı.

YASAL YOLLARDAN

Örneğin Gaziantep'te 95 oktan kurşunsuz benzinin litre satış fiyatı 4.43 liraya satılırken, motorinin litre satış fiyatı ise 3.75 liraya Gaziantep'ten alınan bir ürün yüzde 50'nin üzerinde bir rakamla Suriye'deki şehirlerde alıcı bulabiliyor. Bu durum sınır illerindeki istasyonların akaryakıt satışlarını katladı. Hatay'da yedi aylık dönemdeki motorin satışı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 86 artış gösterirken, Kilis'te aynı dönemdeki artış oranı yüzde 68 oldu. Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak gibi sınır illerinin tamamında aynı dönemdeki motorin satışında yüzde 30'un üzerinde artış meydana geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun verilerine göre yedi aylık dönemde Kilis'te 2014 yılının yılın aynı dönemine göre benzin satışları yüzde 30 arttı. Enerji uzmanları Suriye'den özellikle motorin (mazot) talebi geldiğine dikkat çekerek bu talebin de tamamiyle yasal yollarla süren bir ihracat faaliyetine dönüştüğünü dile getiriyor.

GELİR 3 MİLYON $

Hem Irak hem de Türkiye'deki istihbarat birimlerinin yaptığı tespitlere göre DAEŞ petrolünün uluslararası piyasalara satışında ana rolü Esad ve ona bağlı yerli ve yabancı işadamları üstleniyor. Petrol ticaretinin önemli bölümünü Suriye'nin Rakka şehrinden çıkarılan petrolün oluşturduğu belirtiliyor. Petrol kuyularından elde edilen günlük gelirin ise 2-3 milyon dolar civarında olduğu ifade ediliyor.

21 Bakan Yardımcısı aranıyor

Türkiye'yi 2023 vizyonuna hazırlayacak ekonomi yönetiminin 'A Takımı' Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. Uzun yıllar Maliye Bakanlığı koltuğunda oturan Mehmet Şimşek, ekonominin yeni patronu oldu. Kabine'nin ekonomi kurmayları netleşirken, gözler şimdi de yardımcılarına çevrildi. Başkent ku-lislerinde şimdiden çok sayıda kişinin ismi Bakan Yardımcısı olarak anılmaya başlandı. Bakan yardımcılarının görevi seçimle birlikte sona erdiği için koltuğa oturacak yeni isimler 4 yıl bu görevde kalacak. Eski milletvekillerinden emeklilik hakkı kazanamayan genç isimlerin bakan yardımcılığı koltuğu için şanslı olduğu belirtiliyor. Yine ekonomi yönetimindeki Bakan Yardımcılıklarına iş dünyasından veya Sivil Toplum Kuruluşları'ndan bazı isimlerin de atanabileceği ifade ediliyor. Uzun yıllar bürokraside müsteşar ve genel müdür olarak görev yapan çok sayıda kişinin adı da Bakan Yardımcılığı için geçiyor.

Halk meclise girdi

1 Kasım'da seçimlerinde finans dünyasından da önemli isimler milletvekili olarak seçildi. Halk Bankası TBMM'ye iki Genel Müdür Yardımcısını gönderdi. Uzun yıllar Halkbank Genel Müdür Yardımcısı olarak önemli başarılara imza atan Şahap Kavcıoğlu memleketi Bayburt'tan seçildi. Yine uzun yıllar Halkbank'ta genel müdür yardımcılığı yapan Mustafa Savaş da memleketi Aydın'dan seçildi.

Hazine ve SGK'ya atama

Ekonomi bakanlarının belli olmasıyla bürokraside de hareketli günler başlıyor. Uzun süredir vekaletle yönetilen çok sayıda kuruma atama yapılması bekleniyor. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Mehmet Şimşek'in önünde ilk atama olarak Hazine'nin bulunduğu belirtiliyor. Hazine'nin başında vekaleten Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş bulunuyor. Atamalardan biri de Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı. Kurumun başında vekaleten SGK Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan bulunuyor.

Maliye'de mesai 18 saat!

Naci Ağbal'ın Maliye Bakanı olmasının ardından bürokraside hareketlilik başladı. Yıllarca müsteşarlık yapan ve kurumu yakından tanıyan Ağbal'ın yorulmak bilmeyen temposu bürokratların gözünü şimdiden korkuttu. Bakanlık koridorlarında "Maliye Bakanımızın temposuna yetişmek zor olacak. Herhalde 18 saatten az çalışmayız" sözleri yükseliyor. Ağbal'ın Bakanlık koltuğuna oturmasıyla hem geçici bütçe hem de 2016 bütçesi hazırlıkları başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber