Doktorlarla anlaşan Roche, hasta olmayanlara da ilaç yazdırmış

Haber Giriş : 09 Ekim 2006 05:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlete fahiş fiyatla ilaç sattığı gerekçesiyle yargılanan Roche İlaç Şirketi hakkındaki iddialara yenileri eklendi. Firmanın bilgisayarlarına el koyan polis, yaklaşık 1 milyon e-mail'i tek tek inceledi.

Bunlardan 414'ünde suç unsuru bulan İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürlüğü, konuyla ilgili hazırladığı raporu mahkemeye sundu.

Vatan Gazetesi'nde dün yer alan habere göre Roche'un ilaçlarını yazdırmak için doktorlara çeşitli hediyeler verdiği, ecza depolarıyla anlaşarak devlete yüksek fiyatla ilaç sattığı, vergi kaçırdığı ve hasta olmayan kişilere bile ?hastaymış' gibi ilaç yazdırdığı iddia edildi. E-mail'lerin incelenmesiyle ortaya çıkarılan iddialardan bazıları şöyle: 13 Ekim 2003'te Giresun Devlet Hastanesi'nde Roche'un sponsorluğunda hipertansiyon ve osteoporoz taraması yapıldı. Taramaya katılan 110 hastadan 100'üne kemik erimesi teşhisi konuldu. Bu kişilere kutusu 100 YTL'ye satılan Roche'un kemik erimesi ilacı yazıldı. Roche çalışanları M.E. ve S.Ç.'nin gönderdiği bir e-mail'de de ?Kırklareli Kavaklı Belediyesi aracılığıyla 9 Ağustos 2004'ten itibaren bir hafta süreyle osteoporoz, romatoid artrit, hipertansiyon, hiperlipidemi ve obezite taraması yapacağız. Kavaklı, yaklaşık 3 bin 500 nüfusa sahip, büyük çoğunluğu orta yaş ve üzeri. Kavaklı eczanesinde yaptığım reçete analizine göre osteoporoz ve obezite raporlu hastalar yok. Tarama sonucunda osteoporoz ve romatoid artrit tanısı koyulan hastalar Kırklareli Devlet Hastanesi'nde görevli Dr. M.D.'ye, hipertansiyon, obezite tanısı koyulan hastalar da dahiliye uzmanı H.Y.'ye yönlendirilecek.? deniliyor. Başka bir e-mail'de ise ?Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Onur Bey, 150 kişilik davetli topluluğunun Hilton Otel'deki eğlence için 850 YTL olan disko giriş ücretini finanse etmemizi istedi. Onur Bey bize çok yakın, Schering Plough'a (ilaç firması) mesafelidir. Pegasys isimli ilacımız piyasaya çıktığı hafta, 4 hastanın Peg-İntron (Schering Plough'un ilacı) raporunu Pegasys'ye çevirmiştir.? ifadeleri bulunuyor. Diğer e-mail'lerde de özel muayenehane açan 4 doktorun, hastalarına Roche'un kanser ilacını yazmaları karşılığında, tadilat işleri için 1.700 YTL talep ettiği ve ordudan bir hekimle anlaşan Roche çalışanının alışveriş çeki karşılığında, askerlere Roche'un mantar ilaçlarını yazmasını sağladığı anlatılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber