Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi

- Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Daha önce kayıt altına alınmamış 5 bin 219 tür tespiti yapıldı. Bu tespitler, ilgili illerin yeni tür kayıtları olarak Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı'na işlendi"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Aralık 2015 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi

ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün (DKMP) uygulamaya koyduğu Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında çalışmaları tamamlanan 25 ilin sınırları içinde daha önce kayıt altına alınmamış 5 bin 219 bitki ve hayvan türü tespit edildiği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengin olan kaynaklarından faydalanabilmesi için 2013'de uygulamaya konulan projenin, 2019'a kadar devam edeceği ve 81 ilde çalışmalar yürütüleceği belirtildi.

Bugüne kadar 56 ilde çalışmaların başlatıldığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu illerde yürütülen çalışmalarda farklı üniversitelerden akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarından ve bireysel çalışanlardan olmak üzere yaklaşık 300 uzmanın görev aldığını aktardı.

Proje kapsamında günümüze kadar çalışması tamamlanan ve veri tabanına yüklenen kayıtlara göre 205 bin 849 noktada 9 bin 943 türün tespitinin yapıldığını açıklayan Eroğlu, "Envanter çalışmalarında şimdiye kadar il sınırları içinde daha önce kayıt altına alınmamış 5 bin 219 tür tespiti yapıldı. Bu tespitler, ilgili illerin yeni tür kayıtları olarak Nuh'un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı'na işlendi" bilgisini verdi.

- "Ülkemizde 3 bin 649 tür endemik özellik taşıyor"

Türkiye'nin 11 bin 707 bitki türüne sahip olduğunu ve bunların 3 bin 649'unun endemik özellik taşıdığını vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Proje çerçevesinde çalışması tamamlanan illerde, 287 damarlı bitki, 49 memeli, 100 kuş, 77 balık, 42 sürüngen ve 19 çift yaşar (iki yaşamlı ya da amfibi) tür ve tür altı takson izlemeye konu tür olarak belirlendi. Ayrıca, 667 özellikli alan, yani hedef türlerce zengin habitatlar, endemiklerce (sadece bir bölgede yetişen) zengin alanlar, özellikli yaban hayvanı alanları ve özellikli bitki alanları da izlemeye konu alan olarak tespit edildi. Bu türler ve alanlar için izleme çalışmalarımız ise izleme planları dahilinde başlatıldı."

Proje ile biyolojik çeşitliliği oluşturan türlerin popülasyon durumlarının belirlenerek Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) kriterleri ve tehlike kategorilerine göre gruplandırılacağını belirten Eroğlu, "Yapılan çalışmalar sayesinde biyolojik çeşitliliğin tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunması sağlanacak. Gösterge türlerin azalmasına veya yok olmasına sebep olan tehditler belirlenecek ve bu tehditleri ortadan kaldıracak çözümler bulunacak" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber