Tarih 'güvenlik sağlanamadığı için' kül oldu iddiası

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Kurşunlu Camii'nde saat 09.20'de çıkan yangın, güvenlik gerekçesiyle müdahale edilememesi yüzünden saat 16.00 sıralarında kendiliğinden söndü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2015 20:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tarih 'güvenlik sağlanamadığı için' kül oldu iddiası

İlçede, Anadolu Ajansı (AA) muhabirlerinin olay yerinde çekim yapması için güvenliğini sağlayan polisin, yangını söndürmek için olay yerine giden itfaiyenin güvenliğini sağlayamaması ve yangına havadan müdahale edilmemesi ihmali gözler önüne serdi.

Diyarbakır'ın sokağa çıkma yasağı ilan edilen merkez Sur ilçesi Fatih Paşa Mahallesi'nde bulunan tarihi Kurşunlu Camii'nde bugün sabah 09.20 sıralarında çıkan yangın 16.00 sıralarında kendiliğinden söndü. Yangında, cami büyük zarar görürken, Diyarbakır Valiliği, bölücü terör örgütü mensupları tarafından çıkarılan yangına yolların hendek ve barikatlarla kapatılması ve terör saldırılarının devam etmesi nedeniyle itfaiye ve güvenlik güçleri tarafından müdahale edilemediğini duyurdu. Ancak olay yerine çekim yapmaları için götürülen AA muhabirlerinin güvenliği sağlanırken, hem itfaiyenin hem de güvenlik güçlerinin yangına müdahale etmemesi, bunun yanı sıra havadan da herhangi bir müdahalede bulunulmaması ihmali gözler önüne serdi.

VALİLİK AÇIKLAMASI

Diyarbakır Valiliği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İlimiz Merkez Suriçi Fatih Paşa Mahallesinde bulunan, mülkiyeti mazbut Fatih Paşa Vakfına ait, Diyarbakır ili kentsel sit alanı içerisinde bulunan, Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri olan, Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1521 yılları arasında yaptırılan Fatih Paşa Camii'nde (Kurşunlu Camii), bölücü terör örgütü mensupları tarafından yangın çıkarılmıştır. Terör olayları nedeniyle özellikle kuzey giriş cephesi, orijinal kapı ve doğramaları ile çevre duvarları daha önce büyük oranda hasar görmüş olan tarihi miras Fatih Paşa Camii'nin, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce onarılması için analitik projeleri hazırlanmaya başlanmış ve onarılması planlanmaktaydı. Ancak Sur ilçesinde güvenlik güçlerinin hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması amacıyla faaliyet yürüttüğü bölgede, çalışmaları engellemek amacıyla 07.12.2015 tarihinde sabah 9.20 sıralarında bölücü terör örgütü mensupları tarafından cami içerisinde yangın çıkarılmış olup, orijinal kapı ve kepenklerin yandığı, duvarların hasar gördüğü bilgisi edinilmiştir. Bölücü terör örgütü tarafından yolların hendek ve barikatlarla kapatılması ve terör saldırılarının devam ettirilmesi nedeniyle itfaiye ve güvenlik güçleri tarafından yangına müdahale edilememiş olup, saat 16.00 itibariyle yangın kendiliğinden sönmüştür. Bölgenin güvenliği sağlandıktan sonra gerekli çalışmalar yapılacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber