1 yılda 34 bin 629 çocuk gelin oluyor

Meclis'te kadınları ve çocukları hedef alan aile içi şiddetle mücadele aşamalarını anlatan Bakan Bozdağ, "Rakamlarda büyük patlamalar oldu. Şiddetin çok yükseldiğini esasında görüyoruz, birdenbire büyük patlamalar var" dedi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Aralık 2015 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1 yılda 34 bin 629 çocuk gelin oluyor

BAHAR ATAKAN Ankara

Boşanmaların araştırılması ve toplumsal dokuda meydana getirdiği tahribatın giderilmesi amacıyla Meclis komisyonu kurulması için partilerin verdikleri önergelerin Meclis'te görüşülmesine dün başlandı. Genel Kurul'da kadına yönelik şiddet olaylarını anlatan Adalet Bakanı BEKİR BOZDAĞ, geçmiş ceza hukukundaki, "ayıpların" temizlendiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bakın neler vardı; tecavüze uğrayan bir kadının tecavüz edenle evlenmesi halinde soruşturmanın, dava aşamasındaysa davanın, infaz aşamasındaysa infazın ertelenmesini öngören bir düzenleme vardı. Bir yandan kadın böylesi bir cinsel saldırıyla mağdur edilirken, öte yandan cinsel saldırıyı yapanı ödüllendiren bir evliliğe de razı edildiğini görüyor ve bunun da hukukumuz tarafından himaye edildiğini maalesef bir gerçek olarak hep yaşadık. Örneğin bir hanımefendi namus saikıyla çocuğu öldürdüğü zaman ona cezada büyük bir indirim yapılıyordu. Cezada indir, indir, indir, indir... Ne yapıyor? Kanun diyor ki: 'Cinayet işleyebilirsin'. Böylesi hastalıklı bir anlayış olur mu? Oldu. Hukukumuzda var mıydı? Vardı. Hakimlerimiz yıllar yılı bunu uyguladı mı? Bunu uyguladı ve bu ayıbı da hukukumuzdan 2004 yılında yaptığımız reformla kaldırdık."

'Ciddi mesafeler alındı'

Rakamlara bakıldığında, şiddetin çok yükseldiğini esasında görüyoruz, birden bire büyük patlamalar var. Neden patlamalar oldu? Bir defa, Türk Ceza Kanunu'nda aile içi şiddeti resen takip eden bir hukuksal düzenleme yaptık. Artık, ailenin şikayetiyle sadece gündeme gelmiyor, bundan haberdar olan soruşturma makamları, savcılıklar resen harekete geçip bununla ilgili soruşturma yapma imkanı buldular. Polisin karakollarwda hemen buluşturup, barıştırıp gönderme devrine son veren, her şikayeti kayda alan ve bununla ilgili işlem yapan bir döneme geçtik. Dolayısıyla, kayıt dışılık sona erdi bu alanda, her şey kayıt içine girdi. Hem hakim ve savcılarımız hem de kolluk ayrıca eğitimlere tabi tutuldu. Yeter mi? Yetmez."

'Erken evlilikler azaldı'

TÜİK verilerine baktığımız zaman 2002'de 37 bin 263 kız çocuğunun erken yaşta evlendiğini, 2 bin 592 erkek çocuğunun erken yaşta evlendiğini veya evlendirildiğini görüyoruz, aileler vasıtasıyla veya başka şekilde. 2014'e baktığımızda ise erkek çocuklarda bin 670, kız çocuklarında ise bu rakamın 34 bin 629 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Esasında hem erkek çocuklarda hem de kız çocuklarda hükümetlerimiz döneminde erken yaşta evlilik konusunda az da olsa bir azalmanın olduğunu görüyoruz ancak bu yeterli değil, bunu daha ileri noktaya taşımamız lazım."

Boşanmalar giderek artıyor

Boşanmalarda gerçek nedenlerin gizlendiğini vurgulayan Bozdağ, şu bilgileri verdi: "2014 TÜİK verileri incelendiğinde gerçekleşen 130 bin 913 boşanmanın 126 bin 732'sinin şiddetli geçimsizlikten kaynaklandığı, 107 boşanmanın zinadan, 31 boşanmanın cana kast ve pek fena muameleden, 36 boşanmanın cürüm ve haysiyetsizlikten, 200 boşanmanın terkten, 61 boşanmanın akıl hastalığı sebeplerinden, bin 280 boşanmanın da diğer sebeplerden kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Pek çok ailenin gerçek boşanma sebebi yerine 'şiddetli geçimsizlik' çatısı altında boşanma veri bankası oluşturduğunu da görüyoruz."

Etiketler: BEKİR BOZDAĞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber