Komisyon'da yabancı doktor tasarısına 'lan' molası verdiler

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Ekim 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına olanak tanıyan ve doktor kusurları tazminatları nedeniyle sigorta sistemi kurulmasını öngören tasarının görüşmeleri 'lanlı' tartışmalar sonrasında CHP komisyonu terkedince yarım kaldı.

Tartışmanın başlamasına Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Bakanlar Kurulu nedeniyle komisyondan ayrılması gerektiğini söylemesi neden oldu. CHP'liler tasarının bakansız görüşülemeyeceğini savunarak toplantının ertelenmesini istediler. AKP'lilerin 'oylama' yapalım sözlerine sinirlenen CHP'li Sami Tandoğdu, "Bu şartlarda çalışamayız" diyerek kapıya yürüdü. Ancak AKP'li Alim Tunç'un "Ayıp lan yaptığın" sözleri üzerine Tunç'un yanına giden Tandoğdu'yu CHP'liler zor tuttu. Tunç'a "Ne demek lan, ne biçim konuşuyorsun" diyen Tandoğdu arkadaşlarının kolunda toplantı salonundan ayrıldı. Sağlık Komisyonu Başkanı AKP'li Cevdet Erdöl, CHP'lilerin salondan ayrılmasının ardından "Bağırarak, çağırarak bu iş olmaz. Yakışıksız bir tavır. Fevri davranışlar için özür dilerim" dedi. Tasarının görüşmeleri, bugüne ertelendi.

BİR DOKTORA 50 HASTA:

Sağlık Bakanı Akdağ tasarıyı tanıtırken Türkiye'de hekim sayısının azlığından yakındı. Türkiye'nin, hekim sayısı açısından Avrupa bölgesinde yer alan 53 ülkeden 52'ncisi olduğunu söyleyen Akdağ, "Türkiye'de her 100 bin kişiye 140 doktor düşüyor. Bir doktor günde 40-50 hastaya bakmak zorunda kalıyor" dedi. Yabancı doktorların çalışmasıyla ilgili "Türkiye'de her önüne gelen hekimlik mi yapacak?' sorularıyla karşılaşıldığını belirten Akdağ, böyle bir durumun söz konusu olmadığını savundu.

SADECE ÖZEL SEKTÖRDE:

Akdağ, Devlet Memurları Kanunundaki hükümler korunduğu sürece, yabancı doktorların sadece özel sektörde çalışabileceğini anlattı. Türk hekimlerinin, bulunduğu ülkenin şartlarını yerine getirmek kaydıyla, her ülkede doktorluk yapabildiğini ifade eden Akdağ, "Araştırdık, Almanya'da Alman vatandaşı, Fransa'da Fransa vatandaşı olmayan kimse buralarda hekimlik yapamaz diye bir kanuna rastlamadık. Biz bunu AB istediği için yapmıyoruz, Türkiye için zorunluluk" dedi. Türkiye'de anestezi uzmanı sayısının da yetersiz olduğunu dile getiren Akdağ, bir anestezi uzmanına, yaklaşık 4 ameliyat masası düştüğünü vurgulayarak, "Ya ameliyat yapmayacağız ya da anestezi teknisyenlerinyle de çalışılacak" dedi.

STANDART ALTI DOKTOR:

TTB temsilcisi İskender Sayek, yurtdışından gelecek hekimlerin Türkiye'de çalışmasının kulağa hoş geldiğini belirterek, "Hekimlerimizin özlük hakları göz önünde bulundurulduğunda, acaba hangi hekimler Türkiye'ye gelecek? Standartların altında olacağı kesin" diye konuştu. YÖK temsilcisi Prof. Dr. Semih Baskan da doktorların denkliklerini değerlendiren komisyonun 1997'den itibaren sıkıntı yaşadığını, sınavı başarıyla geçen hekim sayısının çok az olduğunu belirtti. Baskan, AB'den gelen yazı doğrultusunda, bu ülkelerden gelen hekimlerin denkliklerinin kabul edilmesi kararı alındığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber