Felsefe dersine din öğretmeni

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ekim 2006 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'da bir din öğretmeninin öğretmen açığı nedeniyle anadolu lisesinde felsefe grubu derslerine girmesine eğitimciler tepki gösterdi. Tepkinin bir nedeni de Ocakçı'nın yazdığı şiir

Antalya Anadolu Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olan Mehmet Ocakçı'nın (53) öğretmen açığı nedeniyle Hacı Dudu Mehmet Gebizli Anadolu Lisesi'nde de felsefe grubu (Felsefe - Psikoloji - Sosyoloji - Mantık) derslerine girmesi, Antalya İmam Hatip Lisesi'nden iki öğretmenin de aynı okulda psikoloji dersi vermesi, eğitimcilerin tepkisine yol açtı.

Ocakçı'nın bir süre önce yayımlanan "Çakıl Taşları" adlı kitabındaki bazı şiirleri de tartışma konusu oldu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olan Ocakçı'nın kitabında, bazıları dini mesajlar içeren yaklaşık 80 şiir bulunuyor.

Ocakçı'nın "İlahiyatın Kızları" şiirindeki "Flört nedir hiç bilmezler / Vara yoğa pek gülmezler / Sokak sokak çok gezmezler / İlahiyatın kızları... Berberlerde kırıtmazlar / Her erkeğe sırıtmazlar / Boşa vakit çürütmezler / İlahiyatın kızları" mısralarında, "gülmek, gezmek, berbere gitmek, flört etmek" eleştirilirken, bunları yapmayan kızlara övgüler diziliyor.

Erkekleri bakar yakar

Aynı şiirdeki "Yüzlerinden nurlar akar, İlahiyatın kızları, Erkekleri bakar yakar, İlahiyatın kızları" dizeleri dikkat çekiyor. Bir başka dizede ilahiyat kızlarından "Melektirler, huridirler" diye söz ediliyor.

EĞİTİMCİLERDEN TEPKİ

Tebliğe göre giremez!

Eğitim - Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Zeybek, amacı sorgulamak olan felsefe dersine, sorgulamayı reddeden din dersi öğretmenlerinin girmesinin doğru olmadığını söyledi. Zeybek, Talim ve Terbiye Kurulu'nun Mayıs 2006'da Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan karara göre, din bilgisi öğretmenlerinin felsefe grubu derslerine giremeyeceğine dikkat çekti. Kararda, "Felsefe grubu derslerine maaş karşılığı girecek öğretmenler, felsefe bölümü ve sosyoloji bölümü mezunlarıdır. Bu derslere ücret karşılığında girecek öğretmenler de yine bu iki bölümün mezunları olabilir" deniliyor.

Psikolojiye imam hatipli

Okul Müdürü Mehmet Karakaş, felsefe grubu derslerine giren iki kadın öğretmenin hamilelik nedeniyle izinde olduklarını belirterek, "Boş geçen felsefe dersini, kadrosu Antalya Anadolu Lisesi'nde bulunan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmeni Necati Ocakçı'ya verdik. Antalya İmam Hatip Lisesi'nden gelen iki öğretmen arkadaşımız da psikoloji derslerine giriyor. Felsefe din kültürünün yan branşı sayıldığı için, bir engel yok" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber