İşte ATM sahtecilerinin tuzakları

Haber Giriş : 12 Ekim 2006 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manyetik Kene operasyonuyla ortaya çıkan ATM'lere yerleştirilen cihazlarla yapılan kart kopyalama sistemi polisi bile şaşırttı. Peki sahtecilerden nasıl korunulur? İşte 8 tavsiye.

Manyetik Kene operasyonu ile birlikte son iki yılda kart sahteciliği ve dolandırıcılığı yapan 12 ayrı şebeke çökertilirken, şebekelerin 2 yılda gösterdiği teknolojik gelişme polisi bile şaşkına çevirdi.

Önceden 15-20 cm büyüklüğündeki kopyalama işlemine yarayan scimmer cihazları şimdi 3-5 cm'ye kadar küçüldü. Böyle olunca, garsonlar ve benzin istasyonlarındaki personel tarafından kopyalanan kart bilgileri artık ATM'lere yerleştirilen düzeneklerle yapılır hale geldi.

Yeni teknolojiyle birlikte kurulan ATM düzeneğini anlamak oldukça zor. Bunun için herkesin ay sonlarında ekstresini dikkatle takip etmesi ve kendisinin yapmadığı harcamaları bankasına bildirmesi gerekiyor. Bu yüzden kart sahiplerinin başlıca dikkat etmesi gereken konular şöyle sıralanıyor:

İŞTE O TAVSİYELER

ATM cihazından yapılan işlemler sırasında özellikle kart giriş haznesinin ATM kabini ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Renk, ebat, zorlama izi, artık bant, yapıştırıcı gibi şeylere dikkat edilmeli.

ATM cihazının kart sahipleri tarafından gözünden kaçan veya dikkatini çekmeyen üst veya yan bölümünde olağandışı bir aksesuarın olup olmadığı kontrol edilmeli. Florasan lamba, istek-şikayet kutusu gibi aksesuarlar olmamalı.

Şifrenin girildiği klavyenin ATM kabini ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Klavye, sabit olmalı, hareket etmemeli ve kabin düzeyi ile sıfır seviyede olmalıdır.

Kart sahibi kredi kartı ile işlem yaptırmak üzere kasiyere, garsona veya bir başkasına kredi kartını verdikten sonra kartın sadece POS cihazından geçirilmesine müsaade etmeli bir başka cihazdan geçirilmesi durumunda banka ile hemen irtibat kurulmalıdır.

İşlem yapılması için kartın bir başkasına verilmesi doğru değil. İşlemlerin yapılması için POS makinesinin müşterinin masasına getirilmesi gerekir.

ŞİFRE GİRMEYİN

Kredi kartı ile işlem yapılan işyerinde manyetik şeritten geçirilerek işlem yapıldığında şifre girilmez. Böyle bir talepte işlemin manyetik şeritten yapıldığı belirtilerek şifre girilmemelidir.

Kredi kartı ile satış yapan işyeri sahipleri veya çalışanları POS cihazından çıkan slip üzerindeki kart numarası ve ismi kontrol etmelidir. Bu bilgiler aynı olmak zorundadır.

İşyerlerinde güvenlik kamerası kullanılmalı, güvenlik kamerası kullanan işyerlerinde de müşterinin görebileceği yerlere ?İşyerimiz güvenlik kamerası ile korunmaktadır' uyarısı yazılmalı ve görüntüler maksimum süre arşivlenmelidir.

TEKNOLOJİ BÖYLE GELİŞTİ

Türkiye'de ilk defa 2003 yılında başlayan kart kopyalama işlemleri, restoranlar, benzin istasyonları gibi kredi kartlarının bolca kullanıldığı yerlerde 15-20 cm büyüklüğündeki scimmer cihazlarıyla yapılıyordu. Kredi kartı gizlice scimmer cihazlarından geçirilerek müşterinin kart bilgisi kopyalanıyordu. Daha sonra encoder cihazlarıyla herhangi bir karta ait bu bilgiler basılıp kullanılıyordu. Şifre sorulmaya başlanınca şebeke elemanları manyetik kart bilgilerinin yanı sıra kart şifrelerini de almak için yöntemler geliştirmeye başladı. İlk önce scimmer cihazı bankamatik kart girişine yerleştirilip, gizli kamera konularak şifre alındı. Gizli kameraların da yakalanması üzerine şebeke elemanları son olarak ATM cihazlarındaki kart girişlerine dikkati çekmeyecek kadar küçük scimmer cihazını yerleştirdi ve ardından ATM'nin tuş takımına da başka bir cihaz yerleştirerek kart şifrelerini almaya başladı.

POLİSTEN TUZAĞA DÜŞMEYİN UYARISI

Dolandırıcılık sanal ortamda da yaygın. Kendilerini sanal dedektif olarak tanıtan şebeke, bir holding patronunu da dolandırdı. Dolandırıcılar emniyetçe yakalandı. Operasyonu gerçekleştiren Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı bunun üzerine web sitesinde şu uyarılarda bulundu:

İnternet üzerinde yayın yapan web sitelerinin içeriklerinin tamamiyle doğru olduğunu düşünmeyin. Vadedilen konuların teknik olarak mümkün olup olmadığını ve yasal bir fiil olup olmayacağını araştırın.

Sizin talebiniz dışında gönderilen e-posta iletilerine de şüpheci yaklaşın.

Kanunsuz olduğu bilinen bir eylemin internet üzerinden veya aracı kullanılarak gerçekleştirilmesinin de hali hazırda ilgili kanunlarda tanımlanan suç tipleri kapsamında değerlendirilerek gerekli cezai işlemlerin uygulanacağını bilin.

Para karşılığında vadedilen bu ve benzeri eylemlerin suç unsuru oluşturup oluşturmadığından emin olunmaması halinde hukuk büroları veya emniyet birimleri ile irtibata geçin.


STAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber