Meclis'ten öneri: Asker ve öğrenci sebzeyle meyve yesin

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Ekim 2006 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yıllarda tüketimi hızla azalan yaş sebze, meyve, narenciye ve çiçek sektörüne çözüm için kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu, pazarı kurtarmak için bir dizi önerilerde bulundu.

Sektörün önde gelen isimleriyle bir araya gelerek konuyu masaya yatıran üyelerden en çarpıcı fikirler, sebze ve meyve tüketimine yönelik geldi. Tüm teklifleri değerlendiren Araştırma Komisyonu da çözümlerin yer aldığı bir rapor hazırladı. Rapora göre yaş meyve, sebze narenciye ve kesme çiçek sektöründe üretim ve ihracat hedeflerinin ortaya konulması için 'Ulusal Tarım Konseyi' kurulması gündeme getirildi. Sebze ve meyvelerin okullar ile Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde tüketilmesi önerildi. Bu konuda tüketiminin artması için çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulanan raporda narenciye tanıtım grubunun oluşturulması istendi. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki meyve tüketiminin özendirilmesine yönelik çalışmalar yapılması teklif edildi. Alım gücü düşük bölgelerde meyve bedeli devlet tarafından ödenerek, öğrencilerin meyve yemesinin sağlanmasına işaret edildi. Hatta meyve yeme bilincinin oluşması için TRT kanalından yararlanılabilineceği önerisi yer aldı.

Çiçek sektörü adına da değerlendirmelerde bulunan Araştırma Komisyonu, anma ve taziye törenlerinde yayınlanan 'Çiçek göndermeyin, bağış yapın.' uyarılarının haksız rekabete yol açtığı için bu uygulamaya son verilmesini istedi. Raporda, kesme çiçek ihracatçılarının rekabet gücünün artırılması için Türk Hava Yolları'nın kargo ücretlerini düşürmesi gerektiği talep edildi. Haller arasında online bağlantı kurularak, fiyat oluşumları için ortak veri tabanının dikkate alınması gerektiği vurgulandı. Raporda yer alan bazı teklifler şöyle: "Tarım işçilerinin SSK ve stopaj giderleri düşürülmeli. Gübreleme ve sulamada kullanılan elektrik harcamalarında uygulanan yüzde 8 KDV oranı yüzde 1'e indirilmeli. Tarım makinelerinin verimli ve ekonomik kullanılması amacıyla 'ortak makine kullanım' modeli uygulanmalı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber