Dersaneler kaçak öğretmen çalıştırıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2006 12:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayıları her geçen gün artan ve yıllık ciroları 9-10 milyar dolarlarla ifade edilen dershane ve özel kurslarda, yoğun bir vergi kaçağı ve kayıt dışılık yaşanıyor.

Maliye Bakanlığı Denetim Koordinasyon Kurulu, resmi olmayan verilere göre sayıları 4 bine yaklaşan özel dershaneleri, vergi incelemesine tabi tutulacak ana sektörlerin arasına dahil etti.

İncelemelerin ilk sonuçlarının alındığı Ankara'da, dershane ve özel kurslardaki kaçak ve kayıt dışılığın %47'lere ulaştığı ortaya çıktı.

Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, başkentte bu yılın Mart-Ağustos döneminde 315 dershane ve özel kursta test amaçlı düzenli vergi denetimi yapıldığını belirtti.

2005 yılının aynı döneminde 147 milyon 505 bin 967 YTL olan 5 aylık KDV matrahı, test amaçlı da olsa bu uygulama sırasında bir anda 216 milyon 546 bin 152 YTL'ye yükseldi. Böylece Maliyecilerin incelemeleriyle birlikte sadece KDV matrahlarında %46,6'lık bir artış sağlandı.

Candan, 315 işletmeye yönelik test amaçlı çalışmada dahi, dershaneler ve özel kurslarda vergi kaybının yanı sıra yoğun bir kayıt dışılık olduğunun ortaya çıkarıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu nedenden dolayı 2006-2007 eğitim dönemini kapsayacak şekilde, Ankara'da faaliyet gösteren binin üzerindeki dershane ve özel kursta, düzenli vergi denetimi çalışması başlatıyoruz. Bu çalışma sırasında ÖSS ve OKS kursu veren dershaneler, bilgisayar, muhasebe, yabancı dil, KPSS benzeri kurslar, sürücü kursları, etüd merkezleri, test ve yayın merkezleri ile TUS kursları denetime tabi tutulacak. Bu çalışmalar sırasında, vergi kaybına yönelik tespitlerin yanı sıra ruhsatsız veya kayıtsız olduğu tespit edilen mükellefler de kapsama alınacak."

Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı da bütün merkezlerde dershane ve özel kurslara yönelik vergi incelemesi yapılmasını istiyor.

İdare, bu şekilde hem vergi kaçağı hem de sektördeki yoğun kayıt dışılık ile mücadele edilebileceğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber