Özürlü istihdam etmeyen kamu kurumları cezaya razı oluyor

Haber Giriş : 20 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özürlü istihdam etmeyen kamu kurumları cezaya razı oluyor

Bazı kamu kurumları, kanunla belirlenen düzeyde özürlü istihdam etmek yerine, kanunun öngördüğü idari cezaları ödeyerek özürlü istihdam etmeme yolunu tercih ediyor.

Devletin resmi rakamlarına göre 52 bin 586 özürlü kadrosu boş bulunuyor. AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol'un, devletin üç önemli kurumundan aldığı bilgiler, devletin kanunla tespit edilen özürlü istihdamını sağlamadığı, bunun yerine idari para cezası ödediği ortaya çıktı. Meclis'teki iki özürlü vekilden biri olan Erol'un, konuyla ilgili sorularını cevaplandıran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 2002 yılı sonu itibarıyla özel sektörde yasa gereği çalıştırılması gereken özürlü sayısının 41 bin 303 kişi iken, bu sektörde aynı tarihte istihdam edilen özürlü sayısının ise 28 bin 953 kişi olduğunu belirtti.

Bakan Başesgioğlu'nun verdiği bilgiye göre, 1998-Mart 2003 tarihleri arasında toplam 138 bin 81 özürlü İŞKUR'a başvurmuş, bunun 52 bin 651 kişisi işe yerleştirilmiş. Bilindiği gibi 50 ve daha fazla sayıda işçi çalıştıran özel sektör işyerleri, yüzde 3 oranında özürlü çalıştırmakla yükümlü. (Oran dün yüzde 6'ya çıkarıldı.) Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen işverenler hakkında idari para cezası uygulanıyor. 22 Mayıs 2003'te idari para cezası miktarı 750 milyon lira olarak belirlendi. 1998 yılından bugüne kadar özürlü açık kontenjanlar için bakanlık iş müfettişlerince 10 trilyon 471 milyar lira idari para cezası uygulandığını kaydeden Bakan Başesgioğlu, bunun 1 trilyon 745 milyar liralık kısmının işverenlerin itirazı üzerine Sulh Ceza Mahkemesi'nce iptal edildiğini açıkladı. Söz konusu tahsil edilen para cezaları, özürlülerin mesleki rehabilitasyonu ile özürlülerin istihdamı amacıyla kullanılıyor.

Yine Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, kanuna göre yüzde 3 özürlü çalıştırılması gerektiğinin altını çizerek, kurum ve kuruluşların, çalıştırdıkları ve işten ayrılan özürlü personel sayısını üç ayda bir Devlet Personel Başkanlığı'na bildirmekle yükümlü olduklarını kaydetti. Kamuda 1 milyon 568 bin 112 adet memur statüsünde dolu kadro bulunduğunu, bu kadroların yüzde 3'ünün 47 bin 43 ettiğine dikkat çeken Şahin, halen memur statüsünde ise 6 bin 797 adet özürlü personel istihdam edildiğini bildirdi. Şahin, bütçe imkanları, verimlilik ve hizmet ilkeleri göz önünde bulundurularak söz konusu özürlü kontenjanlarının bir an önce doldurulması yönünde çaba sarf edildiğini vurguladı. Ancak, edinilen bilgilere göre, özürlü kadroların doldurulmamasında bütçe imkanlarının imkan vermemesinin ve özürlülerin vasıflı işgücü olmamasının etkili olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, TBMM Başkanı Bülent Arınç da, TBMM'nin 81 özürlü istihdam etmesi gerekirken, münhal kadro yetersizliği nedeniyle ancak 20'si kadrolu, 9'u geçici personel olmak üzere 29 özürlü istihdam edebildiklerini belirtti.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber