Türkiye'de 2003 yılı sonu itibarıyla her 100 kişiye 3 devlet memuru düşüyor.

Haber Giriş : 23 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 2003 yılı sonu itibarıyla her 100 kişiye 3 devlet memuru düşüyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri ortalaması ise Türkiye'deki rakamı ikiye katlıyor.

Devlet kurumlarında çok fazla personel çalıştırıldığı yönündeki yoğun eleştirilere rağmen kamu istihdamının toplam istihdam içindeki payı yüzde 14 civarında. Yıllardır Türkiye'de, kamunun gereğinden fazla personel istihdam ettiği, bunun da bütçe dengelerini sarstığı yönünde yoğun eleştiriler yapılıyor. Kamunun israftan ve hantallıktan kurtulabilmesi için de mutlaka personel sayısını azaltması gerektiği belirtiliyor. Ancak, Türkiye'deki kamu istihdam oranı, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında iddia edildiği gibi yüksek olmadığı ortaya çıkıyor.

Türkiye'de 2003 verilerine göre, askeri personel hariç devlet memuru sayısı 2 milyon 175 bin 996. Bunun 632 bini Milli Eğitim Bakanlığı'nda, 498 bini genel idare alanında, 315 bini sağlık sınıfında, 185 bini de emniyet hizmetlerinde görev yapıyor. Kamudaki işçi sayısı da 762 bin. Özelleştirmelerle işçi sayısı her geçen gün daha da azalıyor. Türkiye'de her 100 kişiye 3 devlet memuru hizmet sunarken İtalya'da 4, Almanya'da 5, ABD'de 7, Fransa'da 8, Finlandiya'da 10 memur istihdam ediliyor. Toplam nüfusla karşılaştırıldığında, Türkiye'deki kamu personeli sayısı, gelişmiş ülke ortalamalarının çok gerisinde kalıyor. Türkiye'de kamuda çalışan personel sayısı toplam istihdamın yüzde 14'ü civarında. Bu rakam Almanya'da yüzde 15,6, Fransa'da yüzde 25'e ulaşıyor.

Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Bircan Akyıldız, devletin içine düştüğü mali sıkıntıların çözüm yolu olarak, kamu istihdamının azaltılması yoluna gidildiğini vurguladı. Akyıldız, ?OECD ülkeleri arasında işgücü içinde kamu payının en düşük olduğu ülkelerden biri de Türkiye. Ancak, buna rağmen devlet memurlarının sayıları 650?700 bine indirilmeye çalışılıyor. Bir yandan da memurlardan daha kaliteli, daha hızlı ve daha özverili hizmet talep ediliyor.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber