Meclis'in gündemi vizesiz seyahat

TBMM, yeni yılın ilk yarısında yoğun olarak Avrupa Birliği mesaisi yapacak. Vize muafiyeti yol haritası kapsamında, AB'ye vizesiz seyahatin başlaması öngörülen temmuz ayına kadar önemli yasal düzenlemeler yapılacak. Konuya ilişkin 10'a yakın kanun tasarısından üçü Meclis Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Ocak 2016 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis'in gündemi vizesiz seyahat

Meclis, 2016'nın ilk yarısında, Avrupa'ya vize serbestisinin temmuz ayında başlatılabilmesi için yoğun mesai yürütecek.

Türkiye, Vize Muafiyeti Yol Haritası kapsamında TBMM Genel Kurulu'nda uluslararası anlaşmaları onaylayan yasa tasarıları ve bu anlaşmalar kapsamındaki düzenlemeleri öngören yasa tasarılarını teker teker getirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda Meclis Dışişleri Komisyonu 3 yasa tasarısını kabul etti. Vize Muafiyeti Yol Haritası'ndaki kriterlerin karşılanması kapsamında TBMM'den toplam 10 yasa tasarısının geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.

TERÖRÜN FİNANSMANI GEÇTİ

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda öncelikli olarak kabul edilen tasarılar, Vize Muafiyeti Yol Haritası'nın "Kamu Düzeni ve Güvenliği" başlığı altındaki maddeleri karşılıyor. Bunlardan biri, Kasım 2010'da Strazburg'da onaylanan, bugüne kadar 27 ülke tarafından imzalanan "Suç Gelirlerinin Aklanması, Araştırılması, El Konması ve Müsaderesi ile Terörün Finansmanı Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı.

TÜRKİYE'NİN ÖNCELİKLERİNDEN

Halen Avrupa Komisyonu, bu kriterin bir bölümünün Türkiye tarafından karşılandığını kabul ediyor. Anlaşmanın uygulamaya geçirilmesi, terörle mücadelede en büyük mücadeleyi sergileyen Türkiye'nin öncelikleri arasında yer alıyor. TBMM Dışişleri Komisyonu'nun onayladığı tasarılardan bir diğeri de şuana kadar 42 ülkenin taraf olduğu "Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Sözleşmesi"nin onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun tasarısı.

3. MADDEYE ÇEKİNCE KONULDU

İnsan ticaretiyle mücadelede Türkiye'nin bazı kriterleri karşılamakla beraber yapması gereken bazı düzenlemeler olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin daha önce onayladığı, "Hükümlülerin Nakline İlişkin Avrupa Sözleşmesi'ne" Ek Protokol getiren kanun tasarısı da TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edildi. Türkiye'nin bu alanda çok sayıda sözleşme ve protokolün tarafı olarak kriterin bir bölümünü karşıladığı belirtiliyor. Ek Protokol ile de sözleşmenin uygulanmasının kolaylaştırılmasının yanısıra, Türkiye'nin sözleşmenin 3. Maddesine karşı, milli menfaatlerine uygun olmadığı gerekçesiyle eklediği beyan da yer alıyor.

Hummalı çalışma

Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilen tasarılar, TBMM Genel Kurulu'nun onayına sunulacak. TBMM Genel Kurulu'nun onaylamasıyla Türkiye, sözkonusu sözleşmelere taraf olacak. Sözleşmelerin uygulanmasını kolaylaştırıcı her önlem alınacak. Temmuz 2016'da Avrupa'ya vize muafiyetinin hayata geçmesini bekleyen Türkiye'nin, önümüzdeki 6 aylık sürede çoğunu karşıladığı Eylem Planı'nın kriterlerini yerine getirmesi gerekiyor.

Kiymet Sezer 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber