'Unvan sahteciliğini tamamen bitirdik'

YÖK Başkanı Saraç, yükseköğretimde geçen bir yılı SABAH'a değerlendirdi. Saraç getirilen yeni kriterlerle yurtdışına hiç çıkmadan akademik unvan alımlarındaki sahteciliği bitirdiklerini söyledi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Ocak 2016 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Unvan sahteciliğini tamamen bitirdik'

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. M.A. Yekta Saraç, yurtdışına hiç çıkmadan doktora, doçentlik ve profesörlük almanın önüne geçtiklerini söyledi. YÖK, yurtdışından akademik unvan için getirdiği yeni kriterlerle başta Paralel Yapı olmak üzere akademik unvan alımlarındaki sahteciliği bitirdi. Yükseköğretimde geçen son bir yılı SABAH'a değerlendiren Saraç geleceğe yönelik projelerini de anlattı. İşte 2015'te yükseköğretime damgasını vuran o gelişmeler ve yeni projeler:

DOLDUR BOŞALT DOKTORA DÖNEMİ BİTTİ: Yurtiçinde profesörlük için 5 yıl beklemek gerekirken yurtdışındaki bir kurumda 2 yıl çalışmak kafi geliyordu. Türkiye'deki asgari şartlar artık yurtdışı için de aranacak. Böylelikle doktora başta olmak üzere akademik unvanlarda sahteciliklerin önüne geçtik. Ayrıca yurtiçindeki üniversitelerden alınan diplomalar için de diploma sorgulama sistemini açıyoruz.

TEMEL BİLİMLER GÜÇLENDİ: Başkan olduğumuzda temel bilimler kontenjanları çökme noktasında idi. 10'dan fazla öğretim üyesi olan fakat yıllardır hiçbir öğrencinin kaydolmadığı programlar vardı. Taban puanları oluşmuyordu. Bu yıl uyguladığımız rasyonel kontenjan politikası ve aldığımız tedbirlerle geçen yılkinden daha fazla öğrenci bu programlara kaydoldu.

YETKİNLİK İÇİN BARAJ UYGULAMASI: Yükseöğretime girişte öğrencinin niteliğini artırmak için Yükseöğretime Giriş Sınavı (YGS) baraj puanını 140'tan 150'ye çıkardık. Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini artırdı. Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapıldı.

311 BİN ÖĞRENCİ EVDEN KAYIT OLDU: Her yıl üniversite kayıtları aileler ve öğrenciler için büyük sıkıntı oluyordu. E-kayıt düzenlemesiyle aileler ve öğrencilere kolaylık sağladık. Bütün devlet üniversiteleri e-kayda geçti. 311 bin öğrenci e-kayıt ile üniversite gelmeden kaydını yaptırabildi.

ÜNİVERSİTEYE DAHA ÇOK YETKİ

MESLEKİ SINAVLAR YOLDA: Tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programlarına baraj uygulaması getirdik. Tabii sadece girdi esaslı düzenlemeler tek başına kalite için kafi değildir. Bu programlar için meslek icrası sınavları da gerekli. Buna dair bir çalışma da başlattık. Tabii bunun için yasa değişiklikleri gerekiyor.

YETKİ DEVRİ DEVAM EDECEK: Üniversitelere yönelik yetki devrini başlattık. Yatay geçişleri, ikinci öğretimin başlama saatlerini ve bütünleme sınavı yapıp yapmama konusunu, 50/d ile ilgili kriterleri, üniversitelerin yetkili kurullarına bıraktık. Önümüzdeki günlerde çok önemli yetkilerimizi bir plan dahilinde devretmeye devam edeceğiz.


KALİTE KURULU'NU KURDUK

Yükseköğretimde, yapısal değişiklikleri başlatmak üzere Kalite Kurulu kurduk. Aslında, idari ve mali açıdan YÖK'ten tam bağımsız olması icap ediyordu, bunun için de Sayın Başbakan ile görüştük ve yasa teklifi önerisini ilettik. Ayrıca Kalkınma Bakanlığı ile birlikte üniversitelerin bölgesel kalkınmada rolünü önceleyen bir çalışma başlattık.

SAFURE CANTURK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber