Anayasa'nın değiştirilmesine yönelik mini paket hazırlandı.

Haber Giriş : 23 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Komisyonu raporunda otoriter dönemin izlerini taşıdığı gerekçesiyle değiştirilmesi istenen 1982 Anayasası, önümüzdeki günlerde masaya yatırılacak. AKP yönetimine 53 maddelik bir değişiklik paketi sunan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, seçim sonrasında aralarında DGM'lerin kaldırılması ve AB sürecinde Türkiye'den ısrarla istenen uluslararası sözleşmelere ilişkin değişikliğin yer aldığı bir mini paketin gündeme geleceğini bildirdi.

Kuzu, 10 - 12 maddelik paketin aralığa kadar yasalaşması için çalışacaklarını belirtti. "Dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını" sağlayacak bir değişiklik yapılmadan hiçbir maddeyi tartışmayacağını açıklayan CHP, Uzlaşma Komisyonu'na üye vermemekte direniyor.

Yetki kısıtlaması Anayasa değişiklik önerileri şöyle: ? Milletvekili ve memurların yargılanma süreci değişecek. Yüce Divan sıfatı Yargıtay'a verilirken, memurların yargılanmasının önündeki engeller gevşetilecek. ? Cumhurbaşkanı'nın yetkileri sınırlanacak. ? HSYK üyelerinin seçimi yargıya bırakılacak. ? Örgütlenme ve düşünce özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılacak. ? Devlet, kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olmasını fiili olarak gerçekleştirmek için hukuki ve idari düzenlemeler dahil, gereken tüm önlemleri alır" denilerek, kadın - erkek eşitliği Anayasa hükmü olacak. ? Anayasa'dan ölüm cezasına atıf yapan tüm hükümler kaldırılacak.

Egemenlik paylaşımı ? "Anayasa ile çatışması halinde uluslararası anlaşma esas alınır" ibaresiyle Türkiye, AB ile egemenlik paylaşımını resmen kabul etmiş olacak. ? Genelkurmay temsilcisi YÖK'ten çıkarılacak. TSK'nın Sayıştay denetimine girmesi için gereken düzenlemeler yapılacak. DGM'ler kaldırılacak. ? Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay lağvedilecek. Bunların görevlerine, Danıştay ve Yargıtay bünyesinde askeri yargıçlardan oluşan daireler bakacak.


milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber