117 işletme kapandı 5 bin madenci işsiz

CHP'nin uyarısına rağmen teşvikten yararlanamayan küçük şirketler kapıya kilit vurdu. CHP'li Özel, "Haklı çıkmanın üzüntüsü içindeyiz

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ocak 2016 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
117 işletme kapandı 5 bin madenci işsiz

MERİÇ TAFOLAR Ankara

Ak Parti hükümeti, geçtiğimiz yasama döneminde rödovans usulüyle madencilik faaliyeti yürüten şirketler için getirdiği teşvik düzenlemesinden, küçük işletmeleri yararlandırmayınca, 1 yıl içinde 5 bine yakın madenci işsiz kaldı, 117 işletme ise faaliyetlerini durdurdu.

Yeniden düzenleme

Soma faciasının ardından madencilik faaliyeti yürüten şirketler için teşvik düzenlemesini yasalaştıran hükümet, CHP'lilerin uyarılarına karşın küçük işletmelerin bu teşvikten yararlandırmadı. 170 özel sektör şirketinden 117'sinin faaliyetleri durdu, 6 bin madenci işsizler ordusuna katıldı. Bunun üzerine yeniden yasal düzenleme için harekete geçen hükümet, teşvikin küçük işletmeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesini önerdi. Konuya ilişkin olarak CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Yaklaşan tehlikeyi CHP söylemişti. Bunu böyle çıkarırsanız küçük madenleri batırırsınız diye defalarca söylemiştik. Geçen sene yaptıkları düzenlemeler, yalnızca rödovansı kapsıyordu. Uygulamada görüldü ki, işten çıkarmalar oldu, küçüklerin korunmasının zorunluluk olduğu ortaya çıktı. CHP olarak madenler konusunda bir kez daha haklı çıkmanın üzüntüsü içindeyiz" ifadesini kullandı.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da, "Mevcut teşvik düzenlemesi nedeniyle sektörde 11 bin küsur işçi çalışırken işten çıkarmalarla bu rakam 6 bine düşmüş. Desteğin üretim miktarına göre değil işçi başına verilmesi gerekirdi. Üretime teşvik verdikçe, küçük firmalar yine teşvik alamayacak, yeniden iş kayıpları gündeme gelebilecek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber