Sosyal güvenlikte açık büyüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ekim 2006 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlikte büyüyen açık, deyim yerindeyse "dikiş tutmuyor" ve gittikçe büyüyor. Önümüzdeki yıl sosyal güvenlik için bütçeden yapılacak transferlerin gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 5'ine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bütçe transferleri, bu yıl için ise gayrisafi milli hasılanın yüzde 4,1'inde kalacak. Yılbaşında bu oranın yüzde 4,3 olması hedeflenmişti.

Öte yandan, sosyal güvenlik kuruluşlarının 2007 yılında 45,5 milyar dolar gelir elde etmesi beklenirken, giderlerinin 53,8 milyar doları bulması öngörülüyor.

Söz konusu giderlerin 33,6 milyar dolarının sigorta ödemelerine, 16,4 milyar dolarının ise sağlık giderleri için harcanması hedefleniyor.

Gelecek yıl bütçeden yapılacak transferlerin ise 20,5 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Bu yıl yaklaşık 16 milyar dolar düzeyinde gerçekleşeceği öngörülen bütçe transferlerine bakıldığında, gelecek yıl transfer artışının dolar bazında yüzde 28,1 olacağı görülüyor.

Bu arada, hem geçen yıla göre hem de yılbaşındaki bütçe tahminlerine göre, bu yıl sosyal güvenlik sisteminde kısmen de olsa iyileşme görüldü.

Nitekim, bu yılbaşında GSMH'nın yüzde 8,5 oranında gerçekleşeceği beklenen, sosyal güvenlik kuruluşlarının gelirlerinin yüzde 9'a çıkması bekleniyor. Bu yıl bütçe transferlerinin milli gelire oranı da yüzde 4,1 seviyesinde kalacak. Oysa yıl başında bu oranın yüzde 4,3 seviyesinde olacağı öngörülmüştü.

Buralarda sağlanan iyileşmeye karşın, giderler de hesaba uymadı ve bu yılın sonunda milli gelirin yüzde 12,2'sine ulaşacağı tahmin ediliyor. Yılbaşında bu yıl içinde giderlerin GSMH'ya oranının yüzde 12 olacağı öngörülmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber