Soğuk havalar kan bağışını vurdu

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Türkiye genelindeki kan stoklarının günlük 8 bin ve üzerinde olması gerektiğini ancak kan stoklarında yüzde 30 oranında bir azalma yaşandığını bildirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2016 15:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Soğuk havalar kan bağışını vurdu

Havaların soğumasıyla birlikte kan bağışında da düşüşler yaşanmaya başladı. Buna karşın kana olan ihtiyaç aynı şekilde devam ediyor. Türkiye'nin dört bir tarafındaki hastanelerde kan bekleyen hastalar için diğer bölgelerdeki stoklarından kan transferi yapan Türk Kızılayı, kritik seviyenin altına inen stokları artırmak için vatandaşları duyarlılığa davet ediyor. Türkiye'nin ihtiyacı olan kanın tamamını karşılamak için 17 bölge kan merkezi, 64 kan merkezi ve binlerce personeliyle hizmet veren Türk Kızılayı, stokları koruyabilmek için de titiz bir çalışma gerçekleştiriyor. Buna rağmen özellikle kış mevsiminde kan bağışında yaşanan düşüşlerle birlikte stoklardaki azalışı korumakta güçlük çeken Türk Kızılayı, günlük ortalaması olan 8 bin ünite kan bağışını almaya çalışıyor.

STOKLAR KRİTİK SEVİYENİN ALTINDA

Türk Kızılayı'nın bağış olarak aldığı kanların tamamı hastanelerde tedavi bekleyen hastalar için hiçbir ücret alınmadan kullanılıyor. Kan bağışındaki azalmayla birlikte bu ihtiyaca cevap vermekte zorluklar yaşanıyor.

Konuyla ilgili vatandaşlardan duyarlı olmalarını isteyen Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, "Kan stoklarımız Ramazan ayında ve soğuk kış günlerinde azalış gösteriyor. Ramazan ayında yaşanan sorunu çözme konusunda mesafe aldık. Nihayetinde bir ay yaşanan bir durum söz konusu. Fakat kış mevsimi ortalama üç ay sürüyor. İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerimizde bu süre çok daha uzun. İnsanlarımız dışarı çıkıp kan bağışında bulunmak istemeyebiliyorlar" dedi.

"DİYARBAKIR VE İSTANBUL'A KAN SEVKİYATI YAPILDI"

2015 yılında 1 milyon 937 bin 940 ünite kan bağışı alındığını da hatırlatan Akar, kan stoklarında yaşanan azalışa ilişkin şunları kaydetti:

"Vatandaşımızın bağışı olan kanlar 17 bölge kan merkezimizde işleniyor, testlerden geçiyor ve kullanıma hazır hale getiriyor. Normal bir dönemde her gün hastanelere düzenli olarak sevk edilen kanlar, ameliyat sırası gelen hastalarda veya acil yaralanmalı hastalarda kullanılıyor. Hastaneler bir gün öncesinden olağan kan ihtiyaçlarını bildiriyor ve Türk Kızılayı bunu karşılıyor. Fakat acil durumlar için gerekli olan kanı karşılamak için tüm birimlerimiz alarm durumuna geçiyor ve o bölgede kan stoğu eksikse diğer bölgelerden transfer ediliyor. İstanbul'daki ve Diyarbakır'daki bombalı saldırılar sonrası yaralanan insanların tedavisi için gerekli olan kanın sevkiyatı buna örnek gösterilebilir. Bu tür durumlarla karşılaştığımızda bir sorun yaşamamak için ülke genelindeki kan stoklarımızın günlük 8 bin ve üzerinde olması gerekiyor. Halihazırda ise kan stoklarımızda yüzde 30 oranında bir azalış söz konusu. İstenmeyen durumlarla karşılaşmamak için vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Biliyoruz ki acil durumlarda verilen kan değil, tüm testleri yapılmış ve kullanıma hazır hale getirilmiş kan hayat kurtarır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber