Üniversitede soruşturma açmak için gerekçe çok

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 25 Ekim 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteli gençlerin en büyük şikâyetlerinden biri çok kolay ve sıradan gerekçelerle açılan soruşturmalar. İstanbul Üniversitesi (İÜ) geçen akademik yılın ikinci yarısını 50 öğrenciye açtığı 800'ün üzerinde soruşturmayla kapattı, yaz döneminde de 11 öğrenci okuldan atıldı.

Yeni akademik yıl başlamadan önce İstanbul'daki 23 üniversitenin rektör veya temsilcileriyle bir araya gelen Vali Muammer Güler, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada ortak görüşün 'üniversitelerde disiplin sistemininin en kısa zamanda işletilmesi halinde önemli bir caydırıcılığın görülmesi' olduğunu söylemişti. Eldeki veriler de üniversitelerin disiplin cezalarını çok kolay uyguladığını ortaya koyuyor.

Yeni akadamik yıl da cezalarla başladı

Son bir yılda disiplin cezasından en fazla nasibini alanlardan biri İstanbul Üniversitesi öğrencileri oldu. Üniversitede 2005-2006 akademik yılının ikinci döneminde yaklaşık 50 öğrenciye 800'den fazla soruşturma açıldı. Soruşturma açılan 85 öğrenciden 11'ine yükseköğretimden çıkarılma cezası verildi. Bu akademik yıl ise geçen sene soruşturma alan 12 öğrencinin uyarı cezalarıyla başladı. Öğrenciler geçen yıl boyunca 'afiş asmak', 'özel güvenlik görevlilerine mukavemet etmek', 'kimlik göstermemek' gibi nedenlerle soruşturmaya uğradı. Üniversitelilerin 2 Mayıs 2006'da yemekhanenin özelleştirilmesine karşı yaptıkları boykot nedeniyle de haklarında pek çok soruşturma açıldı.

Aydınlardan destek

Öğrenciler, soruşturmalara ve eğitim haklarının ellerinden alınmalarına dur demek için, altında gazetecilerin, yazarların, sanatçıların, akademisyenlerin ve avukatların imzası bulunan bir deklarasyon yayımlama hazırlığında. Deklarasyonun altında yaklaşık 125 kurum ve kişinin imzası bulunuyor. 30 Ekim'de açıklanacak deklarasyona kadar sayının 300'e ulaşması hedefleniyor.

Hukuk fakültesi 2. sınıf öğrencisi Emre Öztürk, 28 uzaklaştırma alan öğrenciden. Öztürk hakkında daha önce Sultanahmet Adliyesi önünde basın açıklaması yaptığı için soruşturma açılmış. Öztürk, "Benim cezamın gerekçesi kapı kırma. Üniversiteye girerken arbede çıkmış. Fakat böyle bir olay yaşanmadı. Gerekçeler uydurma" diyor.

Yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alan İngilizce öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi Hasibe Çoban, "Kapılarda özel güvenlik birimlerine kimlik göstermeye direndiğimiz için, güvenlik görevlisini darp etmekten soruşturma açıldı. Yazın üç soruşturma açıldı. İkisi aynı gün" diye konuşuyor. Üniversiteye 'ekmek ve mevye suyu' sokmak da soruşturma konusu yapıldı. Öğrencilerden Didem Işın Mordeniz'e yemekhanelerin özelleştirilmesine karşı eylemlere destek için kampüse bol miktarda ekmek ve meyve suyu sokmaya çalıştığı için soruşturma açıldı ve 'uyarma' cezası verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber