Elektrik kaçağına 15 dolarlık çözüm

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Ekim 2006 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut başına yaklaşık 15 ile 25 dolar arasında, sanayi tesisleri içinse 300 dolar maliyetle kurulacak elektronik sistem sayesinde Türkiye'deki 28 milyon elektrik abonesi yakın takibe alınacak. Her an düğmeye basılabilecek durumdaki uzaktan okuma sistemi (AMR) ile tüm Türkiye'de kaçak elektrik kullanan sanayi kuruluşları ve konutlar yaklaşık 25 metre yanılma payıyla tespit edilebilecek.

Söz konusu sistemin hazır olduğunu ve pilot bölgelerde test yapabilecek durumda olduklarını söyleyen Brightwell'in Teknolojilerden sorumlu başkanı (Chief Technology Officer CTO) Kutsal Anıl, söz konusu sistem sayesinde halen Türkiye'de TEDAŞ verilerine göre yüzde 18'lerdeki elektrikteki kayıp kaçak oranını yüzde 10'lara çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Ankara Türkiye'yi izleyecek

Anıl, "Bu sistem sayesinde Türkiye'deki yaklaşık 28 milyon aboneyi her saniye okuyup kontrol altına alabilirsiniz. Ve bir merkezden takip edebilirsiniz. Örneğin Ankara'da oturup istanbuldaki bir sayaçtaki kaçağı belirleyebilirsiniz" diyerek sistemi özetledi. İlk aşamada sistemin kullanıcılara belli bir parasal yükü olacağını ancak sözkonusu sistemin yerleşmesi durumunda Türkiye'de elektrik fiyatlarının ucuzlayacağını söyleyen Kutsal Anıl, "Elektrik faturası ödeyen herkes bu yüksek kayıp kaçak oranını her ay faturasında ödüyor. Buna göre biz beş ay sonunda kâra geçecek bir işten bahsediyoruz" diye konuştu.

Geçtiğimiz aylarda açıklama yapan Enerji Bakanı Hilmi Güler de üç yıldır elektriğe zam yapılmamasının nedenini kayıp kaçakla yaptıkları mücadele sonucunda bu oranın yüzde 25'lerden, yüzde 16'lara gerilemesi olduğunu belirtmişti. Güler, aynı açıklamada 25 milyon aboneden 16.5 milyon aboneyi taradıklarını ve 830 bin elektrik kaçağı tespit ettiklerini de duyurmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber