Diş tedavilerinde üç boyutlu görüntüleme

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Elçin, diş tedavilerinde iki ve üç boyutlu görüntüleme yöntemlerinin önemi hakkında bilgi verdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2016 12:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Diş tedavilerinde üç boyutlu görüntüleme

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Elçin, diş tedavilerinde yeni trend haline gelen üç boyutlu görüntüleme yöntemleri hakkında bilgi verdi. "Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'nda dişler ve çevre dokular klinik ve radyolojik bulgularla detaylı olarak incelenir; ağız, diş ve çene bölgesindeki hastalıkların tanısı konularak tedavi planlaması yapılır" diyen Mehmet Ali Elçin, "Muayene sırasında çeşitli radyografik tanı yöntemlerinden faydalanılırken, pratik olarak genellikle iki boyutlu görüntüleme yöntemleri (periapikal, panoramik) kullanılmaktadır. Ancak iki boyutlu görüntüleme yöntemlerinin yetersiz kaldığı bazı vakalarda üç boyutlu görüntüleme yöntemi olan dental volumetrik tomografi ile ayrıntılı değerlendirme yapılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

DENTAL VOLUMETRİK TOMOGRAFİNİN DİŞ HEKİMLİĞİNDEKİ ÖNEMİ

Dental volumetrik tomografinin diş hekimliğindeki önemi hakkında bilgi veren Mehmet Ali Elçin, "Özellikle implant cerrahisinde dental volumetrik tomografi ile kemiğin yüksekliği, genişliği ve kalitesi değerlendirilerek implant en doğru şeklide uygulanır. Gömülü dişlerin çekimi öncesi, dişin pozisyonu, komşu olduğu anatomik yapılarla ilişkisi belirlenerek cerrahi operasyonun daha güvenli bir şekilde yapılması sağlanır. Endodontik tedavide kök ucundaki lezyonların erken tespiti yapılabildiği gibi iki boyutlu grafilerde görülmeyen ekstra kanallar ve kanallardaki eğimler saptanarak daha başarılı bir tedavi yapılır. Ortodonti, çene cerrahisi, periodontoloji, pedodonti gibi diş hekimliğinin tüm branşlarında dental volumetrik tomografi tanı ve tedavi için sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca temporomandibular eklem hastalıklarının teşhisinde de başvurulan bir görüntüleme yöntemidir" şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Elçin, tomografi için hastaların genellikle görüntüleme merkezlerine yönlendirildiğini ancak İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde gerek iki boyutlu gerekse üç boyutlu görüntüleme cihazlarının bulunduğunu, ve bu görüntülerin uzman doktorlar tarafından değerlendirilerek en sağlıklı tedavi planlamalarına olanak sağlandığının altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber