Demirtaş anayasa için sordu: Fezleke garantisi var mı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına başlamadan önce 'yol temizliği' yapılmasını istedi, "Özyönetimi savunduğumuzda dokunulmazlıklarımızın kaldırılması için fezleke gönderilmeyeceğinin ne garantisi var" dedi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Ocak 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Demirtaş anayasa için sordu: Fezleke garantisi var mı

Ankara'da dün toplanan HDP 2. Olağan Büyük Kongresi'nde Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş özyönetim talebini yineledi. Demirtaş şunları söyledi:

"Israrla siz bölücüsünüz diyenlerin tuzağına düşmeden yeni bir birlik kurmaya çalıştığımızı anlatmaya devam ettik. Tekliği dayatarak birlik sağlayabilirsiniz, ama bu çok tehlikelidir. Nazi Almanya'sı da denedi, faturası çok ağır oldu. Ya toplumu tekleştirmeye çalışırsınız oradan faşizm çıkar, Türkiye'de bu yapılıyor. Ya da bizim önerdiğimiz gibi bir çoğulcu demokrasi içinde birliği sağlarsınız. Biz neyi bölüyoruz, faşizmin yarattığı bu tekçiliği bölüyoruz. Bu bölünmezse ülke birleşemiyor ki. Tepeden tek bireyin hükümranlığıyla mı bu kadar çoğulcu bir yapıyı yönetebilirsiniz yoksa özyönetime geçerek katılımcı, mümkünse doğrudan demokrasi modeliyle yürütmek mi mümkündür? Özyönetimi savunduğumuz için 'vatan haini' ilan ediliyoruz. Ama Türkiye'nin, toplumun bölünmesini engelleyecek modelden bahsediyoruz. Özyönetimin hendekle, barikatla alakası yok.

BAŞIMIZA NELER GELECEK

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda barış adına yer alacağız. Orada uzlaşma arayacağız. Yeni anayasa serbest tartışma ortamında mümkündür. Yürüdüğümüz yolun mayınlı olmaması lazım. Yani yeni anayasaya giderken gideceğimiz yolun temiz olması gerekir. Yol temizliği yapmadan attığımız her adımda başımıza nelerin geleceğini bilmeden yeni anayasayı nasıl yapacağız?"

'GÜNEY KÜRDİSTAN' PARLAMENTO BAŞKANI

HDP Olağan Kongresi'ne Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Parlamento Başkanı Yusuf Muhammed konuk olarak katıldı. Kongrede Muhammed'e verilen kartta ise 'Güney Kürdistan Parlamento Başkanı' yazıldı.

Kongrenin yapıldığı Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda kongre başlangıcında 'Çerxa şoreşe-gerilla marşı' okunurken salondaki herkes ayağa kalktı. Teşekkür konuşması sonrasında "devrim, demokrasi, barış şehitleri için' çağrısıyla da saygı duruşu yapıldı. (Rıza ÖZEL)

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ YENİDEN EŞ GENEL BAŞKAN

HDP'nin 2. Olağan Genel Kongresi'nde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 626 delegenin oy kullandığı seçimde, 624 oyla yeniden HDP eş genel başkanlığına seçildi. 2 oyun geçersiz sayıldığı seçimde, 100 asil 50 yedekten oluşan parti meclisinde de (PM) önemli değişiklikler yapıldı. PM'de 26 kişi yerini korurken 74 isim değişti. Farklı söylemleri ile dikkat çeken Diyarbakır Milletvekili Altan Tan listede çizik yerken, eski Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş listeye girdi.

Rifat BAŞARAN/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber