2016 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam ediliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2016 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2016 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığındaki komisyon, tasarının geneli üzerindeki görüşmeler için toplandı.

Toplantıda ilk sözü olan CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, 2016 yılı bütçesinin hayırlı olmasını isteyerek, komisyonda yapılacak eleştirilerin asla kişisel olmadığını, ülke menfaatleri doğrultusunda dile getirildiğini vurguladı.

Dış borç miktarına dikkati çeken ve devletin borcuna "Benim borcum değil, özel sektörün borcu" diyerek bakmanın mümkün olmadığını belirten Temizel, devletin borcunun milletin borcu olduğunu, bunun olumsuz etkilerinin toplumun tüm kesimlerinde hissedileceğini söyledi.

Yatırımcıların döviz kurlarına, enflasyonun seyrine ve faizlere bakarak harekete geçtiğine işaret eden Temizel, "Bütçenin üzerine oturtulduğu veriler inandırıcı değil. Bu şartlarda yatırım yapmak isteyenler varsa, onlarla konuşmak isterim. Çünkü görmediğimiz, bilmediğimiz mutlaka bir şeyler vardır" ifadesini kullandı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Sayıştay raporlarının düzenlenerek Meclise gönderilmesini eleştirdi. Raporların "kuşa çevrildiği" savunan Günal, bunun milletvekillerinin denetim görevini hakkıyla yapmasına engel olduğunu bildirdi.

Sayıştay Raporlarında bilgi ve veri eksiklikleri olduğunu iddia eden Günal, "24 belediye şirketinin denetlenmesinin sonucu, bize sunulan raporda yarım sayfa bile yok. Böyle rapor olmaz. Sizlerin insafına, vicdanına sunuyorum" dedi.

2014 yılı Kesin Hesaplarının da mevcut Sayıştay raporlarıyla görüşülmesinin mümkün olmadığını ileri süren Günal, tamamlayıcı bilgiler gönderilmeden yapılan görüşmelerin sağlıklı sonuç vermeyeceğini ifade etti.

Günal, bütçedeki ödenek üstü harcamalara işaret ederek, buna ilişkin yetki ve denetim mekanizmasıyla ilgili eleştirilerde de bulundu.

-"İsterseniz bir metin gönderin de onu okusun"

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bir ülkenin bütçesinin o ülkenin vicdanı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kötülüğün sıradanlaştığı, insanlık onurunun yerlerde sürüklendiği günlerden geçtiğini öne süren Paylan, bütçede kaynakların nereye aktarıldığını iyi irdelemek gerektiğini belirtti.

Paylan, "Biz şimdi burada kalemleri konuşacağız. Ayırdığımız her kuruş hayra mı gidiyor şerre mi gidiyor, ülkenin barışına mı gidiyor yoksa iç savaşına doğru mu gidiyor bakmamız lazım. Biz HDP olarak Meclise bu ülkenin kaynaklarını geleceğine, demokrasinin kurumsallaşmasına harcamak için geldik. Ancak bu ülkenin siyaseti de parlamento da devre dışıdır. Bu parlamento bir noter hükmündedir. Siz belli kaynaklardan haber alıyorsunuz. Diyorlar ki 'hendek, barikat', gidip bakabildik mi oraya? Araştırma komisyonu kurabildik mi ?" ifadesini kullandı.

Sorunların çözümü için siyasetin devreye sokulmasını isteyen Paylan, "Birileri masayı devirdi, şimdi sadece silahların konuştuğu günlerden geçiyoruz. Siyaseti devreye sokmanın yolu, Meclisten, bütçeden geçer" dedi.

Paylan konuşması sırasında cep telefonu aracılığıyla, Cizre'de çekildiğini söylediği bazı görüntüleri de izletti.

Bunun üzerine komisyonun AK Partili üyeleri, Paylan'ın toplantının gündemi dışında bir konuşma yaptığı gerekçesiyle tepki gösterdiler.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, "İsterseniz bir metin gönderin de onu okusun. Kürsü dokunulmazlığına inanıyor musunuz, inanmıyor musunuz?" dedi.

-"Geçen torbanın sihirli sözcüğü esnek çalışma"

Yıldırım tasarının geneli üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bugün yaşadığı olumsuzlukların yalnızca 2016'da değil, gelecek yıllarda da ekonomiyi derinden etkileyeceğini iddia etti.

"Türkiye'ye giren sermaye dijital sermayedir" diyen Yıldırım, sadece bilgisayar ekranlarında görünün bu sermayenin istihdamı ve üretimi artırmadığını, ülkenin devasa ekonomik sorunlarına çare olamayacağını savundu.

İktidarın kadın istihdamını artırmak için ne önlemler aldığını soran Yıldırım, doğum yapan kadınlara yönelik esnek çalışmayı eleştirdi.

Yıldırım, "Geçen görüştüğümüz torba tasarının sihirli sözcüğü esnek çalışmaydı. İktidarınızda esnek çalışma giderek bütün emekçilere yaygınlaştırılacak" diyerek, esnek çalışmanın işverenin kadın çalışanlar üzerinde mobbing uygulamasına yol açacağını ileri sürdü.

Bütçede askeri harcamalara ayrılan payın azaltılması ve başka alanlara aktarılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Ben asla ama asla, bir maliye bakanının bu kadar askeri harcamadan mutlu olacağına inanmıyorum. Çünkü cefasını o çekecek" dedi.

-"Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu bütçede ne rolü var"

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, Türkiye'nin bir hukuk devleti olmaktan süratle uzaklaştığını, yaşanan haksızlıkların, hukuksuzlukların gerisinde ise kamu kaynaklarının nasıl talan edildiğinin halktan gizlenmesi niyeti yattığını öne sürdü.

Maliye Bakanlarının bütçe üzerindeki değişiklik yetkilerine işaret eden Çam, bakanların ek ödeneklerle Meclisten geçmiş bütçeyi revize ettiğini savundu. Çam, "Kimden ne saklıyorsunuz, Meclisten, halktan ne saklıyorsunuz? Kimden ne kaçırıyorsunuz? Bütçeyi, Maliye Bakanlığı'nın koridorlarında kendiniz yeniden yapacaksanız, bizi burada gece yarılarına kadar çalıştırmanıza hiç gerek yok" değerlendirmesinde bulundu.

Çam, konuşmasının sonunda Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın bütçe sunuşunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na teşekkür ettiğini hatırlatarak, "Ben merak ediyorum, Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu bütçede ne rolü var?" diye sordu.

Komisyonda bulunan Maliye Bakanı Ağbal'ın "Rahatsız mı oldunuz?" diye karşılık vermesi üzerine Çam, "Rahatsızlık değil de bu sizin açınızdan çok iyi bir karine değil. Hükümetin başı başbakandır" ifadesini kullandı.

Bakan Ağbal ise Cumhurbaşkanı'nın devletin başı olduğunu söyledi.

Seval Güler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber