Yeterlik sınavında yüzde 77 başarısızlık oranı normal midir?

Devlet gelir uzman yardımcıları, girdikleri sınavlardan yüzde 70 oranında başarısız sayılarak elenmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Ocak 2016 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeterlik sınavında yüzde 77 başarısızlık oranı normal midir?

Devlet Gelir Uzmanları Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde görev yapan kariyer uzmanlarıdır. 1996 yılından bu yana var olan Devlet Gelir Uzmanlığı en büyük değişimi 2011 yılında 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yaşamış ve merkez uzmanları arasında sayılarak özlük hakları konusunda ciddi kazanımlar elde etmişlerdir.

Ancak belirtilen kararnameden sonra Bakanlığına, Devlet Gelir Uzmanlığına bakışı ciddi manada değişmiştir. Yapılan yeterlilik sınavlarında çok sayıda yardımcı elenmeye başlamıştır. Örneğin 2015 yılında yapılan 9. Promosyon yeterlilik sınavında sınava giren 34 kişiden yalnızca 12 kişi başarılı olmuş ve geri kalan 22 kişi elenmiştir. Bir başka deyişle sınava giren adayların yüzde 65'i başarısız olmuştur.

Benzer bir durum, 2015 yılının Aralık ayında yapılan sınavda da yaşanmıştır. Sınava 54 aday girmiş ancak 42 aday elenmiş, sadece 12 aday başarılı olmuştur. Buradaki başarısızlık oranı yüzde 77'dir. Bu sınavda başarısız sayılan 16 aday bir önceki sınavda da başarısız olduğu için memur kadrosuna atanacaktır.

Bu arada ilk yapılan sınavda başarısız olanlardan 4 tanesi açtıkları davayı kazanmışlardır. İlk sınavdan başarısız olan diğer kişiler ise mahkeme sonucunu beklemektedir.

Devlet Gelir Uzmanları kendilerine reva görülen uygulamanın, 2011 yılındaki düzenlemelere karşı çıkan merkezi denetim elemanlarından kaynaklı olduğunu düşünüyor ve Bakanlığın bir tedbir almasını talep ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber