YÖK sadece başkasına demokrat

Sözlü sınava dair düzenlemelerin, objektiflikten uzak olduğu gerekçesiyle iptal edilmesine dair yeni bir Danıştay kararı geçen hafta içinde tüm yazılı basında yer aldı. Bu defa ki iptal kararı, MEB'in yurt dışına doktora ve yüksek lisan için yollanacak öğrencilere uyguladığı mülakat idi... Sitemize maille eleştirilerini gönderen akademisyenler ise Danıştay'ın sadece hükümetin mülakatına değil YÖK'ün mülakatına da demokrat davranmasını talep etti..

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Ekim 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2547 sayılı Kanuna tabi yüksek öğretim kurumlarına ilk defa girişten akademik unvanların alınmasına dair tüm süreçlerde sözlü sınav uygulanmaktadır.

Araştırma görevlisi, uzman, öğretim görevlisi gibi kadrolara yapılacak atamalarda sözlü sınav uygulamasının kaldırılmasına dair girişimler YÖK'ün geçit vermemesi nedeniyle akim kalmıştır.

Yine bir çok doçent adayı mülakat sınavını geçemediği için yardımcı doçentlik kadrosunda kalmaya mahkum kalmıştır.

Burada en ilginç nokta ise MEB'in yurt dışına öğrenci gönderiminde mülakat uygulamasına dava açan YÖK'ün kendi içerisindeki bu çelişkileri hiç görmemesi.... Danıştay'ın sözlü sınava dair son kararları sonrasında gerek araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve uzman gibi kadrolara yapılacak atamalarda sözlü sınavı geçemediği için elenen adaylar gerekse de yine sözlü sınavı geçemediği için yardımcı doçentlikte kalan adayların açacağı davalarda daha demokrat davranmasını umut ediyoruz.


İşte Doçent adaylarının açıklaması

?Yüksek Öğrenim Kurumunun başvurusu üzerine Danıştay 8. Dairesi yurtdışına doktora ve yüksek lisans için gönderilecek öğrencilerin tesbiti için Milli Eğitim Bakanlığınca yapılacak sınavda ?mülakatın şart koşulması, mülakatın objektiflikten uzak olmasına yol açacağı? gerekçesi ile bu sınavın yürütmesini durdurma kararı vermiştir.

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme'de bundan bir süre önce verdiği demeçte mülakat sınavının objektif olamayacağını belirtmişti.

Eğer mülakat sınavları objektiflik ölçütünden yoksunsa o zaman YÖK yıllardan beri neden DOÇENTLİK SINAVINDA eser aşamasını geçen kişileri sözlü sınavına alıyor?

Dünyanın neresinde doçentlik sözlü sınavı var ?

Bizzat YÖK'ün başvurusu ile Danıştay'ın verdiği durdurma kararında da mülakatın objektif olamayacağı belirtildikten sonra YÖK Başkanının -ki kendisi bir Anayasa hukukçusudur- bugün çıkıp ?Biz de YÖK'ün bu güne kadar yaptığı doçentlik sözlü sınavını objektif bulmadığımızdan kaldırılmasını istiyoruz? diye demeç vermesi gerekmez mi ? En azından ?fikir namusu? bunu gerektirir diye düşünüyoruz.?

Mağdurlar, Danıştay kararıyla ?objektiflikten uzak? olduğu kesinleşen ?mülakat yönteminin? sonuçlarına yargı yolunun da kapalı olduğunu belirtiyorlar:

?Anayasa m.125'de ?İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır? denilmektedir. Fakat doçentlik sözlü sınavına karşı yargı yolu dolaylı olarak kapalıdır. Çünkü ortada sadece jüri üyeleri tarafından imzalanmış ?Aday oy birliği(veya oy çokluğu) ile başarılı olmuştur(veya olmamıştır)? diye yazılan bir tutanaktan başka itiraz edilebilecek hiçbir şey yoktur.

Kısaca Doçentlik Sözlü Sınavı Anayasanın 125. maddesine de aykırıdır.?

İşte yardımcı doçentlerin mevzuat değişiklik önerisi

YÖK KANUNU M.24/a ŞU ANDAKİ HALİ:

Madde 24: Doçentlik sınavı

a. Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurulca yılda bir kere açılır.

Aşağıdaki şartları haiz adaylar, Üniversitelerarası Kurulun tespit edeceği tarihe kadar, Üniversitelerarası Kurula gerekli belge ve yayınlar ile birlikte başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvururlar. Üniversitelerarası Kurul bilim konularını da dikkate alarak Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atama Yönetmeliğine göre üç veya beş kişilik bir jüri tespit eder. Bu jüri eserleri inceleyip, adayı sözlü veya gerektiğinde ayrıca pratik ve uygulamalı sınava tabi tutar ve bir raporla, başarılı olanlara, ilgili konuyu ve bilim dalını kapsayan bilim alanının doçentlik yetkisini verir.

YAPILMASI İSTENEN DEĞİŞİKLİK:

Madde 24: Doçentlik sınavı

a. Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurulca yılda bir kere açılır.

Aşağıdaki şartları haiz adaylar, Üniversitelerarası Kurulun tespit edeceği tarihe kadar, Üniversitelerarası Kurula gerekli belge ve yayınlar ile birlikte başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvururlar. Üniversitelerarası Kurul bilim konularını da dikkate alarak Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atama Yönetmeliğine göre üç veya beş kişilik bir jüri tespit eder. Bu jüri eserleri inceler başarılı olanlara, ilgili konuyu ve bilim dalını kapsayan bilim alanının doçentlik yetkisini verir. Adaylar ayrıca sözlü sınavına alınmazlar. Bu maddenin yürürlüğe girmesiyle, daha önce eser aşamasını geçmiş adaylar doçentlik unvanına hak kazanırlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber