Gümrüklerdeki 'aziz' hayalet Bakan'ın korkulu rüyası oldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Ekim 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Aziz Eren', aralarında Bakan Tüzmen'e kardeşi vasıtasıyla rüşvet verildiği de dahil olmak üzere gümrüklerle ilgili birçok iddiayı içeren ihbar mektuplarındaki imza... Tüzmen, hayali bir kişi olan 'Aziz Eren'i bulmaya çalışıyor

Yazdığı ihbar mektuplarıyla gümrüklerdeki yolsuzluk iddialarını gündeme getiren 'Aziz Eren'in kim olduğu merak konusu... 'Aziz Eren' hayali adıyla yazılan mektuplardaki bilgilerin son derece ayrıntılı olması dikkat çekici. Bilgilerin çeşitliliği, 'Aziz Eren'in belki de bir kişi değil, birkaç kişiden oluşan ve birçok yerde eli ve gözü bulunan bir grup olduğunu düşündürüyor.

Aziz Eren, ilk ihbar mektubunu 19 Haziran 2006 tarihinde Gümrük Teftiş Kurulu'na gönderdi. Sonuç çıkmayınca, 4 Temmuz 2006 tarihinde de Başbakanlık Teftiş Kurulu'na yazdı. İhbar mektupları sıradan değil. Ek olarak kaçakçılık konusu malın beyanname munarasından malın cinsine ve akaryakıtın laboratuvar analiz raporlarına kadar herşeyi gönderiyor. Mektubuyla soruşturma yapan müfettişten gizlenen "telefon ihbar kayıtlarını", tarih ve saati ile bildiriyor.

Mektuplar dört adrese

Aziz Eren, son ihbar mektubuyla gümrüklerden sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in kardeşi Tarkan aracılığı ile kaçakçılığa adı karışan Sahra Kimya'dan 1 milyon dolar rüşvet aldığını iddia etti.

Ana muhalefet partisi CHP'de bunu sahiplendi ve kamuoyuna mal etti. Bu mektubunda akaryakıt kaçakçılığı olayında gümrükteki iddia konusu rüşvetin dağılımını da yaptı: Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in 1 milyon dolar, Gümrük Musteşar vekili Mehmet Şahin'in 300 bin dolar, Gümrükler Genel Müdür Vekili Remzi Akçin'in 100 bin dolar, İzmit Gümrük Başmüdürü Şükrü Keleş'in 150 bin dolar ve Gümrük Genel Müdür Daire Başkanı Yusuf Güney'in 50 bin dolar rüşvet aldığını öne sürdü.

Aziz Eren, mektuplarını Gümrük Teftiş Kurulu, Başbakanlık Teftiş Kurulu, Emniyet Müdürlüğü ve Gebze Cumhuriyet Savcılığı'na gönderiyor.

Tüzmen de onu arıyor Bakan Tüzmen, "yolsuzluk iddiaları üzerine" üç kez basının karşısına çıktı. Birincisi Eximbank'taki kredi usulsüzlüğü, ikincisi CIA tarafından hazırlanan raporda, adının sınır ticareti olayına karışması üzerineydi. Üçüncüsünün konusu da Aziz Eren imzalı ihbar mektupları oldu.

Tüzmen önceki gün yaptığı basın toplantısında Aziz Eren ile ilgili olarak Antalya Kaçak İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü'ne yaptırılan araştırmada, verilen adresin doğru olmadığı ve belirtilen yerde ikamet etmediğini saptandığını söyledi. Yani bu kişi hayali bir isimden ibaretti.

Tüzmen, basın toplantısında Aziz Eren'in kimliği konusunda görevden alınan Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ'ı işaret etti ve görevden alma sürecinin 3 Ekim'de başladığını 10 Ekim tarihinde de ihbar mektubunun geldiğini söyledi. Teftiş Kurulu Başkanı'nın üçlü kararname ile görevden alınması 21 Ekim günü gerçekleşti. Demirağ 1-6 Ekim günlerinde de resmi görevli olarak Estonya'ya gitmişti.

Ancak Demirağ'ın bilmesi mümkün olmayan bilgiler de ihbar mektuplarında yer buluyor. Gebze gümrüğünde yaşanan olaylar, Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'in Başbakanlık Personel Dairesi Başkanı Hüsnü Tekin ile yakın ilişkisi ve bir AKP'li milletvekilinin işin arkasında olduğuna ilişkin bilgiler gibi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber