YÖK'ün inadı bu defa işe yaradı

Haber Giriş : 29 Ekim 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) engellemek için Danıştay'da açtığı davada, farkında olmadan tüm üniversitelerin yüksek lisans sınavlarını iptal ettirecek bir karar çıkarttı. MEB'in 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre her yıl 1000 yüksek lisans ve doktora öğrencisini yurtdışına gönderme projesi, Danıştay 8. Dairesi tarafından tamamen durdurulmazken, Daire öğrencilerin seçiminde mülakat yapılmasına karşı çıktı. Bir çok üniversite yüksek lisans öğrencisi seçerken mülakat yapıyor.

Daire'nin kararında, kılavuzunun 'yerleştirme' başlıklı 4. maddesine değinildikten sonra, ilgili yasal mevzuata göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nca ilgili kuruluşlarla işbirliği içerisinde ÖSYM'ye yaptırılacak sınavda en az yüzde 60 başarı puanı alanlardan, başarı sırası esas alınmak suretiyle belirleme yapılacağının düzenlendiği anımsatıldı. Yasaya göre, "LES puanı, mezuniyet notu veya ağırlıklı not ortalamalarının yanında mülakat şartı konulmasının hukuka uyarlılığı bulunmadığı, mülakatın objektiflikten uzak olmasına yol açacağı" kaydedildi. Konuyla ilgili olarak mağdurlar dava açabilecek.

REKTÖRE MÜLAKAT DA HUKUKSUZ

Danıştay 8. Daire'nin verdiği kararın ardından YÖK'ün rektör adaylarını belirlemek için mülakat yapması da hukuka aykırı hale geldi. 8. Daire'nin kararında, "Yasada yer almamasına karşın mülakat şartı konulmasının, mülakatın objektiflikten uzak olmasına yol açacağı" belirtildi. Ancak yeni atanacak rektörler için 1-3 Kasım tarihleri arasında mülakat sınavı yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber