Bütün bürokratların gözü 20 bin YTL maaşlı koltukta

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 29 Ekim 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en yüksek maaşlı bürokrat koltuğu olan Botaş International Limited'in Genel Müdürlüğü için bürokratlar sıraya girdi. AKP çevreleri koltuğa kendi adaylarını oturtmak için Enerji Bakanı'nı markaja aldı

AylIk 20 bin YTL maaşıyla Türkiye'nin en yüksek kazançlı bürokratı konumundaki Botaş International Ltd. (BIL) genel müdürlüğünü kapmak için yarış hızlandı. Genel Müdür Muvaffak Çığ'ın görevden alınmasıyla boşalan koltuk için de istekliler arasında kıran kırana bir yarış başladığı belirtiliyor. Enerji Bakanlığı'nın boş olan koltukla ilgili özellikle AKP'ye yakın çevrelerin ?ağır baskısı? altında olduğu kaydediliyor. Kulislerde, AKP çevresinden gelen taleplere Enerji Bakanı Hilmi Güler'in sert yanıt verdiği, bir an önce ilgili kurumlardaki yöneticiler arasından ?global enerji politikalarına hakim? birini atamayı düşündüğü vurgulanıyor. BIL, BTC'nin BP (British Petroleum) başta olmak üzere yabancı ortaklarına karşı sorumlu. Özel şirket statüsündeki kuruluş, BTC hattının işletmesini yürütüyor. Şirkete atanacak genel müdürün, bu yabancı ortaklar tarafından da mülakata alınması ve onaylanması gerekiyor.

GÖZDE BÜROKRATLIK

Kuruluş yerinin Manş Denizi'ndeki Jersey Adası olması nedeniyle kamuoyunda ?Jersey Bürokratlığı? olarak tanınan şirketin alt düzeydeki personelinin bile 6 bin doları bulan maaşlar aldıkları Yüksek Denetleme Kurulu raporlarında yeralmıştı. Adana'nın Ceyhan ilçesinde Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattının işletilmesi için kurulan BIL'de üst düzey yöneticilerin aldıkları maaşların, ek ödemelerle birlikte 20 bin YTL'ye çıktığı kamuoyuna yansımıştı.

Bu kapsamda BIL Genel Müdürü, aylık 10 bin dolar net maaş ile 3 ayda bir 10 bin dolarlık ikramiye kazanıyor. Böylece aylık ortalama geliri 13.4 bin doları (20 bin YTL) buluyor.

BOTAŞ yönetiminden ismini vermek istemeyen bir kaynak da BIL Genel Müdürlüğü makamı için ödenen maaşı doğrulayarak ?İyi referansları olanlar bu göreve gelmek için oldukça çaba gösteriyor? demekle yetindi.

En şanslı iki isim Botaş'tan

Enerjİ Bakanlığı kulislerinde, boşalan koltuk için yapılan lobi çalışmalarına karşı Bakan Güler'in direnç gösterdiği konuşuluyor. Güler'in bir an önce bu koltuğu doldurmak istediği vurgulanıyor. Öne çıkan iki ismin de Botaş'tan geldiğine dikkat çekiliyor. Buna göre AKP'ye yakın olmasa da, projeyi iyi bilmesi nedeniyle Bakü Tiflis Ceyhan Proje Direktörlüğü yürütmüş olan Osman Zühtü Göksel'e şans tanınıyor. En şanslı isim ise Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Botaş Yönetim Kurulu Üyesi Salih Paşaoğlu olarak görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber