Kredi borcunu ödemeyen 100 bin üniversiteliye haciz gelecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 02 Kasım 2006 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitede aldığı öğrenci kredi borcunu ödemeyen 300 bin üniversite mezununu 2004 ve 2005'te hacze veren Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurtkur), borcunu ödemeyen 100 bin kişiyi daha icraya vermeye hazırlanıyor.

Geçmiş yıllarda bir senede 80 milyon YTL (trilyon lira) civarında para toplayabilen kurum, icranın da etkisiyle geçen sene 162, bu yıl ise 250 milyon YTL borç toplayarak rekor üstüne rekor kırdı.

3 yıl öncesine kadar 'isteyenin borcunu ödediği, istemeyenin ödemediği' bir şekilde işlediği belirtilen Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda artık öğrenciler borçlarını zamanında ödemeye başladı. 2004 ve 2005 yıllarında 300 bin civarında öğrencinin isimleri, birikmiş borçlarını ödemediği için vergi dairelerine bildirildi. Üniversitede okurken aldıkları öğrenim ve katkı kredisini ödemeyen bu kişilerden borçları icra yoluyla tahsil edildi.

Borcunu ödememekte ısrar eden 100 bin civarındaki kişinin de adreslerinin tespit edilmesi sonrasında isimleri icra dairelerine bildirilecek. Böylece icralık üniversite mezunu sayısı 400 bini geçecek. Önümüzdeki ocak ayı içinde 100 bin yeni hacizlik kişiden borçlarının tahsil edilmesi hedefleniyor. Yurtkur, her yıl sonunda aynı işlemi yapmayı, yıl sonuna kadar borcunu ödemeyenleri düzenli olarak vergi dairelerine bildirmeyi planlıyor. Ödenmeyen kredi borçlarına aylık yüzde 2,5 faiz bindiği için borçları da katlanarak artıyor.

"İşsizler borçlarını erteletsin"

Geçmiş yıllarda kredi tahsilatlarının 'az miktarda' olduğunu anlatan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Hasan Albayrak, 2005 yılında 161,8 milyon YTL, 2006 yılında ise 250 milyon YTL'nin üstünde bir tahsilat yaptıkları bilgisini verdi. Öğrenci kredilerinin 'bir devlet alacağı' ve tüm vatandaşların bu parada hakkının olduğunu düşünen Albayrak, "Devlet alacağından vazgeçmemiz düşünülemez, bu tüm vatandaşlara haksızlık olur, ayrıca yasal olarak da bu mümkün değil. Biz de tahsil ettiğimiz paraları yeni öğrencilere burs ve kredi olarak veriyoruz." dedi.

Albayrak, 2007 bütçesine ise tahsilat yapacakları miktarı 262,8 milyon YTL olarak yazdıklarını, bu rakamın Maliye Bakanlığı'nı bile şaşırttığını kaydetti. Borçların önemli bir kısmının 'unutkanlık ve ihmalden' ödenmediğini anlatan Albayrak, vergi dairelerinden adreslerine tebligat gidince borcunu hatırlayanların çoğunlukta olduğunu belirtti. Albayrak ayrıca, işsiz olan ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumuyla bağlantısı olmayan mezunların borçlarını bir yıl ertelediklerini hatırlatarak, işsiz mezunları 'borçlarını erteletmeye' çağırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber