Hastaneler ilâçta yapılan KDV indirimini uygulamıyor

Haber Giriş : 28 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülen ilaçtaki Katma Değer Vergisi oranı, hastanede tedavi gören hastalara yüzde 18 olarak uygulanmaya devam ediyor.

Hastalar, eczaneden aldığı ilâca yüzde 8 KDV öderken, hastanede gördüğü tedavi sırasında kullandığı aynı ilâca yüzde 18 KDV ödemek zorunda kalıyor. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, bunun gerekçesini, ?Tedavide kullanılan ilâçlar mal teslimi olarak değil hizmet ifası olarak değerlendirildiğinden bu ürünlerin faturada ayrıca gösterilmesi halinde de yüzde 18 oranında Katma Değer Vergisi'nin uygulanması gerekmektedir.? şeklinde açıklıyor. Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, ilâçta KDV konusunda bir çarpıklık olduğunu söyledi. Aydınlar, kesin çözümün sağlık sektöründeki KDV oranlarının yüzde 8'e düşürülmesi olduğunu ifade etti. Dernek olarak bu konuda girişimlerde bulunduklarını belirten Aydınlar, ?Şimdiye kadar hep IMF kararları gerekçe gösterildi. Ama ilâçta düzenleme yapıldığına göre diğer sağlık hizmetlerinde de yapılabilir.? dedi.

Özel Hayat Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, yüzde 18 KDV uygulaması nedeniyle özel sigorta şirketleri ve hastalarla sorunlar yaşandığını belirterek, hükümetin sağlıkta yaşanan farklı KDV uygulamalarına son vermesi gerektiğini söyledi. Bozkurt, faturalara ilâç KDV oranının yüzde 8 uygulanması halinde Maliye Bakanlığı'nın kararına karşı suç işlenmiş olacağına dikkat çekerken, yüzde 18 uygulamasının da hastalardan tepki gördüğünü ifade etti. Bozkurt'a göre en geçerli çözüm bütün sağlık hizmetlerindeki KDV oranının yüzde 8'e indirilmesi.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nın ilaçlardaki KDV oranını yüzde 8'e düşürmesinin ardından 24 Mart 2004'te alınan yeni bir kararla bazı ilaçlardaki KDV oranı tekrar yüzde 18'e çıkarıldı. Farklı KDV uygulamasından yakınan eczacılar, Emekli Sandığı ve Bağ?Kur'un otomasyon sisteminin bu uygulamaya uymadığı için karmaşa yaşandığını ifade etti. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ?Vatandaşın çok rağbet ettiği ve sık kullandığı ilâçlarda hâlâ yüzde 18 KDV uygulanıyor. Bu durum düzeltilmeli.? dedi. Sayılkan, ilâçta uygulanan KDV oranlarının yüzde 8'e indirilmesinin düşünce bakımından olumlu; ancak uygulama açısından sağlıklı yürümediğini kaydetti.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber