KOSGEB Girişimcilik Destek Programı başvurusu nasıl yapılır?

Son zamanlarda birçok vatandaşın KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) desteğiyle iş kurmayı amaçladığı biliniyor. Peki, KOSGEB nedir? KOSGEB başvurusu nasıl yapılır? KOSGEB karşılıksız kredi veriyor mu? Tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Şubat 2016 10:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
KOSGEB Girişimcilik Destek Programı başvurusu nasıl yapılır?

12 Nisan 1990 senesinde hayata geçirilen KOSGEB hizmeti, senelerdir işletmeleri ve iş kuranları destekliyor. Vatandaşların kendi işlerini kurmasına yardım eden KOSGEB, girişimcilere belirli bir miktara kadar hibe de veriyor.

KİMLER KOSGEB BAŞVURUSU YAPABİLİR?

KOSGEB sadece KOBİ'lere destek sağlayan bir kuruluş değildir. KOBİ'lerin haricinde girişimci adaylarına da destek veren KOSGEB'den destek almak isteyen girişimcilerin daha önce belirlenmiş olan bir eğitimden geçmeleri gerekmektedir. Eğitimin ardından proje hazırlayan girişimci adaylarına 30 bin TL'ye kadar hibe, 70 bin TL'ye kadar da kredi verilmektedir.

KOBİ'LER KOSKEB'E NASIL KAYIT OLUR?

KOSGEB'ekayıt olmak isteyen KOBİ'lerin http://www.kosgeb.gov.tr/ web sitesine giderek E-KOBİ menüsü üzerinden kayıt olmaları gerekmektedir. Kayıt olan KOBİ'ler daha sonra 'KOSGEB'e İlk Başvuru' seçeneğinden KOSGEB veri tabanına kayıt olarak programa başvuru yapabilirler.

KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI DETAYLARI

Girişimciliğin desteklenerek, başarılı işletmelerin kurulmasını amaçlayan KOSGEB Girişimcilik Destek Programından şunlar yararlanabilirler;

- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler,

- Girişimciler

- İşletici Kuruluşlar (İş Geliştirme Merkezi'ni yönetmek üzere kurulan tüzel kişilik)

Girişimcilik Destek Programı Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, Yeni Girişimci Desteği, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Desteği ve İş Planı Ödülü olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır.

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin başarı oranını arttırmak için düzenlenmektedir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri KOSGEB birimleri tarafından düzenlenmekte olup, ulusal veya uluslararası projeler kapsamında KOSGEB tarafından yürütülmektedir. Girişimcilik eğitimleri KOSGEB işbirliği ile çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenerek üniversiteler tarafından örgün eğitim kapsamında verilmektedir.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitiminin 24 saati atölye çalışmalarından oluşmakta olup, toplam 70 saat sürmektedir. KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ücretsizdir ve herkes katılabilmektedir.

YENİ GİRİŞİMCİ DESTEĞİ

KOSGEB tarafından sunulan Yeni Girişimci Desteği programından;

- Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni,

- KOSGEB Genç Girişimci Geliştirme Programı'nı,

- Küçük Ölçekli İşletme Kurma Danışmanlığı Desteği (KÖİDD) Programı'nı tamamlayarak eğitime veya programa katıldığını belgeleyen ve işletmesini kuran girişimciler,

- İŞGEM'de yer alan işletmeler yararlanabilmektedirler.

Yeni Girişimci Desteği programından yararlanmak isteyen adayların www.kosgeb.gov.tr adresindeki KOSGEB Veri Tabanı'na kayıt olması ve KOSGEB Müdürlüğü'ne iş planı ve ilgili belgeler ile birlikte başvurusu yapması gerekmektedir.

İŞ GELİŞTİRME MERKEZİ (İŞGEM) DESTEĞİ

KOSGEB tarafından verilen İŞGEM desteği, kuruluş ve işletme giderlerine destek sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Destekten Belediyeler, Üniversiteler, Özel İdareler, Kalkınma Birlikleri, Meslek Kuruluşları ve Kar amacı gütmeyen kooperatifler yararlanabilmektedirler.

İŞ PLANI ÖDÜLÜ

KOSGEB tarafından gerçekleştirilen Girişimcilik derslerini alan öğrenciler arasında İş Planı Ödülü Yarışması düzenlenmektedir. İş Planı Ödülünden yararlanmak isteyen üniversitenin KOSGEB'E başvurması gerekmektedir. Buna göre iş planları ilk 3 dereceye girmiş olan öğrencilere en fazla 24 ay içinde iş kurmaları şartıyla;

- Birinciye 15.000 TL,

- İkinciye 10.000 TL,

- Üçüncüye 5.000 TL ödül verilmektedir.

KOSGEB'İN DESTEK BÜTÇESİ 3 KATINA ÇIKTI

2015 senesinde 351 milyon 708 bin lira olan KOSGEB bütçesi, 2016 senesi itibari ile %182 artışla 991 milyon 432 bin liraya yükseldi. Konuyla alakalı açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Küçük, 2023 hedeflerine ulaşılmasında KOSGEB'in katkısının arttırılmak istendiğini dile getirdi.

Bu süreçte destek sürecinin iyileştirilerek, KOBİ'lerin desteklere ulaşırken sıkıntılarının azaltılması için çalışıldığını vurgulayan Bakan Işık, 2 yeni destek programının KOSGEB'e eklendiğini duyurdu. Eklenen yeni programlar ise şunlar oldu: Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı ile KOBİ Gelişim Destek Programı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber