Ankara bombacısına örgüt ceza kesmiş

TÜRKIYE'yi can evinden vuran terör saldırısının detayları gün yüzüne çıktı. Ankara'nın beyni niteliğindeki kurumların arasında hareket halindeyken patlatılan aracın örgüte nasıl geçtiği ve Salih Muhammed Neccar isimli teröristin Başkent'e ne zaman geldiği belirlendi.

Haber Giriş : 20 Şubat 2016 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ankara bombacısına örgüt ceza kesmiş

34 plakayla sattılar

Şebeke aracı İstanbul plakası (34) takarak internetten bir Diyarbakırlıya sattı. Araç, 4 Ocak'ta Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'ndeydi. 8 Ocak'ta ise Ankara'ya getirildi.

Kamışlı'dan giriş yaptı

Terörist Salih Neccar ise 8 Ağustos 2014'te yani saldırıdan yaklaşık 18 ay önce Türkiye'ye Kamışlı'dan girdi. Ön kayıt masasına geldiğinde "Mardin Nusaybin'deyim" dedi. 8 Temmuz 2015'te 'temiz bir adam' olarak kesin kaydını yaptırdı. Gaziantep Göç İdaresi'ne parmak izini okuttu, fotoğrafını verdi.

40 liralık benzinle...

Saldırı anına kadar yine sessizce bekledi. 8 ay sonra 17 Şubat'ta yeniden ortaya çıktı. Hain saldırı öncesi 02.30'da aracı teslim aldı. Eskişehir yolu üzerindeki bir benzinlikten 40 liralık benzin aldı. 4 saat sonra Ankara'nın kalbinde, Genelkurmay Başkanlığı'na 300 metre, Meclis'e ise 700 metre uzaklıkta bulunan Merasim Sokak'ta kendisini patlattı. Çoğu asker 28 kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına neden oldu.

Saldırıyı TAK üstlendi

FIRAT Haber Ajansı (ANF), Ankara'da 28 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıyı TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri / TeyreBazen Azadiya Kurdistan) örgütünün üstlendiğini bildirdi. ANF'de yer alan haber şöyle: 17 Şubat akşam saatlerinde Ankara'da askerlere yönelik yapılan eylemi TAK üstlendi. TAK, eylemi gerçekleştiren militanın kimlik bilgilerini de açıkladı. 1993 yılında oluşturulan, 12 yıl önce fiili olarak kurulan terör örgütü TAK, ABD tarafından küresel terörist ilan edildi. Türkiye'nin metropollerinde, turistik yerlerinde ve çeşitli stratejik bölgelerine karşı; sabotaj, bombalama veya kundaklama gibi terör eylemleri gerçekleştiriyor.

Örgütün hain eylemleri

16 Temmuz 2005'te Kuşadası'nda bir otobüsün patlatılması sonucu 3'ü yabancı 20 kişi yaralandı.

5 Nisan 2006'da Adalet ve Kalkınma Partisi İstanbul temsilciğine saldırı gerçekleştirildi.

28 Ağustos 2006'da Marmaris'te ve Antalya'da düzenlediği saldırılarda 3 kişi öldü.

22 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirilen, İstanbul'un Halkalı ilçesinde askeri personel taşıyan otobüse uzaktan kumandalı bombayla gerçekleştirilen ve dört asker, bir sivilin öldürülmesiyle sonuçlanan eylemi üstlendi.

31 Ekim 2010 tarihinde İstanbul Taksim'de 32 kişinin yaralanması olayını, olaydan 4 gün geçtikten sonra üstlendi.

20 Eylül 2011 Ankara Kızılay'da 3 kişinin ölümüne 34 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırıyı 2 gün sonra üstlendi.

23 Aralık 2015 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na yapılan ve 1 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı 2 gün sonra üstlenmiştir.

Bu patlayıcı cinsi ilk kez kullanıldı

İddialara göre Neccar'ın PKK'nın alt kolu PYD/YPG üyesi. Fedai Taburu'nda bomba eğitim aldığı, ailesinin Esed rejimine ait istihbaratla ilişkisi olduğu söyleniyor. l Saldırıda kullanılan 300 kg'lık patlayıcı, plastik patlayıcı ile TNT'nin karışımından elde edilmiş. İlk kez bu tip bir patlayıcı kullanılıyor. l Neccar'ın amcaoğlunun Halep'te PYG/PYD ile muhalifler arasında yaşanan çatışmada yakalandığı belirlendi. Neccar'ın amcaoğlunun esir takasında serbest bırakıldığı tespit edildi.İstihbarat kaynaklarına göre, Ankara saldırısının faili Neccar, Kobani ve Tel Abyad'da İŞID ve muhaliflere karşı YPG/PYD güçleri arasına savaştı. l Gözaltına alınanların sayısı 20'ye yükseldi.

Örgüt ceza kesmiş

İddialara göre PYD/YPG ve uyuşturucu çetesiyle irtibatlı olan M.A, örgüte eylemlerde kullanmak üzere 4 araç temin ediyor. M.A, İstanbul'da uyuşturucu çetesinin başı K.O'ya "Uyuşturucu işi yapıyorsun biliyoruz. Parti sana ceza kesti. Bize araç temin edeceksin" diyerek tehditte bulunuyor. K.O, İstanbul'daki hırsızlık çetesi aracılığıyla İstanbul Sultanbeyli'de patlayan araç, Diyarbakır'da bomba yüklü ele geçen araç, Ankara saldırısındaki araç ile şu anda aranan bir aracı temin ediyor. Araçlar temin edildikten sonra A.A. isimli terörist, Diyarbakır'dan saldırıda kullanılan patlayıcı ile birlikte geliyor. Araca bomba yükleniyor. Saldırıdan sonra M.A. Ankara'da, K. O da Bolu'da otobüsle kaçarken gözaltına alınıyorlar. İfadeleri doğrultusunda operasyon genişliyor.

Kaynak: Yen Yüzyıl Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber