Çocuklu kadınlara ev tipi hapishane

Kısa adı CİSST olan Ceza İnfaz Sistemleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Berivan Korkut, çocuklu kadın tutuklu hükümlüler için ev tipi hapishane inşa edilmesini istedi.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Şubat 2016 16:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çocuklu kadınlara ev tipi hapishane

Kısa adı CİSST olan Ceza İnfaz Sistemleri i Sivil Toplum Derneği 27-28 Şubat tarihleri arasında ' Türkiye'de Mahpus Olmak' konulu konferans düzenliyor. Mimar Sinan Güzel sanatlar Üniversitesi Bomonti Kampüsü Konferansa Salonunda yapılacak olan konferans ta, Cezaevlerinde bulunan 2 bin 800 çocuk, 6 bin 376'sı kadın olmak üzere toplam 177 Bin tutuklu ve hükümlülerin sorunları ele alınacak. Konferansa çok sayıda insan hakları aktivistin yanı sıra bilim insanlar, mahpus yakınları katılacak. Hapishanede Hasta Olmak, Ağırlaştırılmış Müebbet Hükümlüsü Olmak, Hapishanede Yabancı Olmak, Hapishanede Kadın Olmak, Hapishanede çocuk Olmak ,Hapishanede Çalışma Ve Öğrenme Hakkı tebliğleri ele alınıp bilim insanları ve aktivistler tarafından tartışılacak. Konferansın bir başka amacı da var olan koşullarda hükümlü ve tutukluların yaşam koşullarının nasıl iyileştirileceği yönünde görüş ve öneriler konuşulacak. Tebliğ ve öneriler daha sonra kitap haline getirilecek.

YEREL YÖNETİMLERİN MAHPUS BÜTÇESİ OLMALI

Avrupa ülkelerinde yerel yönetimlerin cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülere yönelik bütçeleri olduğunu belirterek, Türkiye'de de yerel yönetimler en kısa zamanda yıllık bütçelerini hazırlarken, mahpusların ihtiyaçlarına yönelik bütçelerinden pay ayırmalarını istedi.

Yakın zamanda 165 yeni ceza evi açılacağını belirten, CİSST Yönetim Kurulu Üyesi Korkut,' yeni açılacak ceza evlerin kentten uzak yerlerde açılacak bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Mahpuslar kentten insanlardan izole ediliyor. Bayrampaşa cezaevi kent merkezinde idi. İnsanlar işe eve gidip gelirken burada bir cezaevi olduğunu ' hatırlardı'. İnsanları birbirinden izole ederek istenilen sonuç alınamaz. Bunun başka bir sıkıntısı da; mesafenin uzak oluşu. Mahpus yakınları gidip gelmede zorluk çekiyor. 30-40 kişilik cezaevleri kapatılıyor büyük hapishaneler açılıyor. Avrupa da hapishanelerin iç dizaynları tartışılırken biz ise büyük hapishane açıyoruz. Başta Norveç olmak üzere bir çok Avrupa ülkesinde hapishanelerin iç dizaynı yeniden düzenleniyor. Daha insani cezaevleri gündemde. Bunları tartışalım, konuşalım 'diyor.

ÇOCUKLU MAHKüMLAR İÇİN EV TİPİ HAPİSHANE

Çocuklu kadın mahkumlar için ev tipi hapishanelerin hayata geçmesini isteyen CİSST Yönetim Kurulu Üyesi Korkut;0-6 yaş grubun da çocuğu olan kadın tutuklu- hükümlüler için içinde mutfağı, banyosu olan hapishaneler olmalı. Burada infaz memurları sivil elbise giymeli. Bu yaşta ki çocuklara cezaevinde olduğu hissettirilmemeli. Çocuk hiçbir şekilde hapishane havasını teneffüs etmemeli. Avrupa da bunların örnekleri var. Bizde neden olmasın? 12-18 yaş grubun da ki çocuk hapishanelerinin ilke olarak kapatılmasını öneriyoruz. Kapatılmıyorsa Çocuk Eğitim Evlerine dönüştürülmeli. Çocuklar buradan okuluna işini gidip gelmeli. Cezaevi kampüsleri içinde bu çocukların yeri olmamalı. Çocuk hapishaneleri daha fazla şiddet üretiyor. İstatistikler bunu gösteriyor.'

Cezaevinde iaşe bedellerinin şu anda 5 lira olduğunu aktaran Korkut, bu rakamın yetersizliğine dikkat çeken Korkut' İaşe bedeli çok düşük günüz koşullarında mahkumlar beslenemiyor. Beslenememeden kaynaklanan hastalıklar nüksediyor' ifadesini kullandı.

AHMET KÜLSOY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber