Yüce Divan: Başbakan gece yarısı Konut'ta ihale görüşmesi yapamaz

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Kasım 2006 08:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüce Divan, eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın sanık olduğu Türkbank kararının gerekçesinde "Başbakanlık dersi" verdi. 138 sayfalık karar dün Yılmaz'ın avukatlarına tebliğ edildi.

Kararda, bir Başbakan'ın, hukuksal yollar dışına çıkamayacağı ve Başbakanlık Konutu'nda ihale görüşmesi yapamayacağı vurgulanarak, "Sanığın eylemi devlet görevinde kastı aşan bir yaklaşımdır, görev gerekleri ile bağdaştığı söylenemez. Devlet idareciliği, siyasi kişiliğin önünde tutulması gereken bir niteliktir" denildi.

SUÇ AMA AFFA GİRDİ: Yılmaz'ın Türkbank ihalesiyle ilgili, ihale öncesinden sürecin sonuçlanmasına kadar gerçekleştirdiği eylem ve davranışların "cezai sorumluluğu gerektiren nitelikte" suç olduğu vurgulandı ancak tarihi nedeniyle "Rahşan affına" girdiği belirtildi. Türkbank ihalesinden sanık Yılmaz ve Taner'in "sorumlu" olduklarının anlaşıldığı vurgulanan gerekçeli kararda, "Başbakan ve bakanların görevleri incelendiğinde, Hazine Müsteşarlığının, TMSF'nin işlemlerini denetleme yetkisine sahip olduğu açıktır" denildi. Başbakan ve bakanların Anayasa'ya görev sınırları da çizilen gerekçeli kararda özeetle şöyle denildi:

BAŞBAKAN MESAFEYİ KORUMALI: Bir Başbakan veya bakanının herhangi bir ihalenin aşamalarındaki ilişkilerinde ölçü, özel sektörün pazar ekonomisine bakışı, yaklaşımı dışında kaynağını hukuktan alan organlarla yapılmasını ve kabul edilebilir sınırların aşınmasına özel sohbet ya da yakınlaşmalar, devleti birey ilişkisi bazına indiren değerlendirmelerden uzak tutacak ciddiyet ve mesafenin korunmasına özen gösterilmesini gerekli kılar.

GECE YARISI GÖRÜŞME YAPAMAZ: Bir Başbakan'ın hukuksal yolları kullanması gerekirken, ihaleye katılacak kişiler ile ihaleye saatler kala gece yarısı Başbakanlık Konutu'nda ihale konusunda görüşmesi ya da ihaleye katılacak kişiyi olası olumsuzluklar konusunda uyarma amaclı olsa dahi aracı kişiler marifetiyle mesaj gönderip bilgilendirilmesinin istenmesi şeklindeki sanık eylemi kastı aşan yaklaşımdır, görev gerekleriyle bağdaştığı söylenemez.

TANER DE SORUMLU: Sanık Güneş Taner'in ise Türkbank ihalesi ile ilgili olarak ihale sürecinden önceki tarihlerden ihale sürcei sonuna kadar kendisine diğer sanık Mesut Yılmaz aracılığıyla Türkbank ihalesine yasadışı suç örgütlerinin müdahele ettikleri yönünde bilgiler ulaştırılmasına rağmen bu yazıların gereğini yerine getirmemesi, gjörev sınırlarını aşarak ihaleye katılacak kişiler ve ihalede oluşacak fiyatı belirlemeye yönelik eylem ve davranışlarda bulunması, ihaleye katılacak kimselerle ihale örncesinde ihaleyle ilgili görüşmeler yapması ve hazine bürokratlarının çekincelerine rağmen ihalede en yüksek fiyatı veren Korkmaz Yiğit'e bankanın devrine onay vermesiyle gerçekleşen eylemlerinin cezai sorumluluğu gerektirir nitelikte bulunduğu sonucuna varılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber