DYP, Kamu Yönetimi Reformu`nda acemice ve hiçbir yenilik getirmeyen maddeler bulunduğu savundu

Haber Giriş : 29 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DYP, TBMM Genel Kurulu`nda büyük bölümü kabul edilen Kamu Yönetimi Yasa Tasarısı`nı mercek altına aldı. DYP Ar-Ge`nin çalışmasında tasarının ``çerçeve yasa`` olmaya özendiği ancak bunu başaramadığı savunuldu.

Tasarının bazı yenilikler getirdiği ancak bunun sayısının az olduğu belirtilirken, yeniliklerin ileride çıkacak diğer kanunlara bırakıldığı kaydedildi.

Hukuk düzenine ve kanun yazım tekniğine uymayan maddelerin de reformda yeraldığı dikkat çekilirken, buna misâl olarak düzenlemenin ``kaldırılan hükümler ve kuruluşlar`` başlıklı 49`ncu maddesi gösterildi.

Söz konusu çalışmada, ``Bu madde yürürlüğe girdiği takdirde özellikle idari yargıda (şu madde yürürlüktedir, yürürlükte değildir) tartışmaları tam bir kaosa yol açacaktır'' denildi.

Ar-Ge çalışmasında reformda ``acemice`` düzenlenmiş ve ``hiçbir yenilik`` getirmeyen maddeler de bulunduğu belirtildi. Bunlardan biri merkezi idare tarafından yürütülecek görev ve hizmetleri düzenleyen 7`nci maddenin ``Kanunlarla münhasıran merkezi idare tarafından yerine getirilmesi öngörülen diğer ulusal nitelikli veya birden çok ili kapsayan görev ve hizmetler`` şeklindeki fıkrası olduğu kaydedildi.

Acemice düzenlenmiş bir başka bölümün ise mali kaynak dağılımını düzenleyen ``Mahalli idarelere yetki, görev e sorumluluklarıyla orantılı gelir kaynakları sağlanır. Mahalli idarelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilatından pay ayrılır. Payların ayrılmasına, dağıtımına ve bu paylardan yapılacak kesintilere ilişkin usul ve esaslar kanunla düzenlenir`` şeklindeki 10`ncu madde olduğu bildirildi.

Tasarının merkezi idare-mahalli idareler arasında kurduğu yetki ve görev bölüşümünün Anayasa`nın 126 ve 127`nci maddelerine aykırı olduğu belirtilirken, reformla getirilmesi öngörülen ombudsmanlık konusunda ise ``Denetçi ücretli bir işte çalışmayacak, ticaret yapabilecek midir? Denetçinin kararları da idari yargıya götürülebilecek midir`` soruları gündeme getirildi

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber