Başbakan Davutoğlu İran'a gitti

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve heyette yer alan bakanlar İran'a gitti. Gündemde Suriye'deki ateşkes süreci, PYD'nin faaliyetleri ve ambargonun kaldırılmasının ardından geliştirilmek istenen ikili ticaret ilişkilerinin olması bekleniyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2016 22:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Davutoğlu İran'a gitti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel uçak "TUR" ile saat 19.50'de İran'ın başkenti Tahran'a gitti.

Başbakan Davutoğlu ile eşi Sare Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da İran'a gitti.

UZUN BİR ARADAN SONRA İLK BULUŞMA

Türkiye ve İran, Cuma günü, uzun bir aradan sonra Tahran'da buluşuyor. Başbakan Davutoğlu'nun

İran Devlet Başkanı Ruhani

ile biraraya gelmesi planlanıyor.

Gündemde

Suriye'deki ateşkes süreci, PYD'nin faaliyetleri ve ambargonun kaldırılmasının ardından

geliştirilmek istenen ikili ticaret ilişkileri

var.

Davutoğlu'nun İran ziyaretinde

ekonomik işbirliği

ön plana çıkması bekleniyor. Türkiye ile İran, ticaret, ulaştırma ve enerji alanlarındaki işbirliğini geliştirmek istiyor. İran'la dış ticaret hacminin

2 yıl içerisinde 30 milyar dolara ulaşma hedefi

bulunurken, İran'da altyapı ve konut projelerinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Davutoğlu'nun İran ziyaretinde konu başlıklarından birisinin de

enerji

olacağı belirtiliyor.

Özellikle İran gazında Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye lehine kararı sonrası Davutoğlu'nun ziyaretinin daha da önem kazandığını belirten enerji uzmanları, TANAP projesinin de ziyarette konuşulmasının muhtemel konular arasında gösteriyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İRAN SEYAHATİ ÖNEMLİ

Afrika temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Kendisine yöneltilen soru üzerine konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,

"Bu arada Sayın Başbakan'ın İran seyahati olacak. O seyahat de önemsenmesi gereken bir seyahat. Umuyorum ki Sayın Başbakan oradan hayırlı neticelerle döner"

dedi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: 3 ASIRDIR SINIRLARININ DEĞİŞMEDİĞİ, DOST VE KOMŞU BİR ÜLKE

Son 2 yıl içinde başbakan düzeyinde İran'a yapılan ilk ziyaretin gerçekleşeceğini bildiren Başbakan Davutoğlu, İran'ın Türkiye'nin en köklü tarihi ilişkileri bulanan, 3 asırdır sınırlarının değişmediği, dost ve komşu bir ülke olduğunu anlattı.

Başbakan Davutoğlu,

"İran ile ilişkilerimizin son 13 yıllık iktidarlarımız döneminde ne kadar mesafe kaydettiğini herkes bilir. Türkiye ile İran arasında ekonominin birbirini tamamlayıcı nitelikte olması, İran'ın önemli enerji üreticisi, Türkiye'nin önemli bir enerji hat geçiş yolu üzerinde olması, Türkiye'nin sanayileşme ve birçok alanda katettiği mesafenin İran açısından da birlikte değerlendirildiğinde büyük bir potansiyel ifade ettiğini, ulaştırma hatlarımızın doğu, batı, kuzey, güney ekseninde her açıdan birlikte çalışmamız halinde büyük bir potansiyel taşıdığı bir ülke. Türkiye ile İran'ın potansiyelleri birbirlerini tamamlayan niteliktedir. Birçok alanda şu ana kadar mesafe katettik, 10 milyar dolara yakın ticaret hacmimiz var, bunu 30 milyar dolara çıkarmak hedefimiz."

dedi.

Türkiye'nin nükleer anlaşma konusunda tutumunun açık ve net olduğunun altını çizen Davutoğlu,

"Türkiye dış politikasında ilkeleri ve değerleri öne çıkaran bir tutum takınmıştır her zaman. Şimdi İran'ın gerçekleştirdiği nükleer anlaşma bizi çok memnun etmiştir ve İran'ın uluslararası piyasada entegrasyonu en fazla da büyük bir üretim kapasitesine sahip olan Türkiye açısından yeni imkanlar sunmaktadır"

ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, ziyarette ikili ilişkilerin en üst düzeye çıkarılmasını ve İran'ın uluslararası

ekonomiye dönük atacağı adımlarda

Türkiye'nin bir rol üstlenmesini sağlayacaklarını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber