Türk mucitten ATM'lere otomatik dezenfeksiyon sistemi

Sistemi geliştiren mucit Kocakoğlu: "Geliştirdiğimiz otomatik dezenfeksiyon cihazımız sayesinde banka ATM'lerinde oluşan mikropların önüne geçmeyi amaçlıyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2016 14:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk mucitten ATM'lere otomatik dezenfeksiyon sistemi

İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'na (ISIF'16) katılan mucit Reha Ahmet Kocakoğlu, banka ATM otomatik dezenfeksiyon sistemiyle dikkati çekti.

Adres Patent açıklamasına göre, mucit Kocakoğlu tarafından banka ATM'leri için geliştirilen otomatik dezenfeksiyon sistemi, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ISIF'16'da sergilendi. Sistem, fuarda yoğun ilgi gördü.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kocakoğlu, geliştirdikleri otomatik dezenfeksiyon cihazı sayesinde banka ATM cihazlarında oluşan mikropların önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Kocakoğlu, böylece başta HIV virüsü olmak üzere domuz gribi, tifo gibi bulaşıcı hastalıklardan insanları koruduklarını vurgulayarak, "Bununla birlikte yaptığımız araştırmalar çerçevesinde ATM cihazlarının tuş takımlarında uçuk virüsünden AIDS virüsüne birçok bakteriye rastlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü'nün ATM cihazları üzerinde yaptığı araştırmalar çerçevesinde, bunun, kabul edilebilir düzeyin 150 kat üzerinde olduğunu tespit ettik. İcat ettiğimiz cihazımız sayesinde bu tür tehlikelerden insanları korumayı hedefliyoruz" bilgisini verdi.

Kocakoğlu, milyarlarca insanın bankaların ATM'lerini kullandığına işaret ederek, yapılan araştırmalar çerçevesinde ATM'lerin halka açık tuvaletlerden 5 kat daha mikrobiyel yoğunluk içerisinde olduğunu aktardı.

Adres Patent Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Abdullah Akbulut ise fuara katılan yerli buluşçular kadar yabancı buluş sahiplerinin de sergiledikleri patentli ürünlerin tamamının, nitelikli patentler olduğunu belirterek, bütün sanayici ve girişimcilerin bu fuarı mutlaka ziyaret etmeleri gerektiğini kaydetti.

Akbulut, üniversite ve sanayi iş birliğinin yanı sıra bireysel buluşçular ile sanayicileri bir araya getiren bu fuarın, ileri teknoloji ürünleri ve fark yaratan buluşları barındırdığını da dile getirdi.

Handan Güneş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber