Devlet böyle kurtuldu

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 12 Kasım 2006 17:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Rusya ile yapılan yeni anlaşmayla aracılık yapan firmayı devreden çıkartarak doğal gazın metreküpü başına ödenen 10-12 dolarlık farkı önlediklerini belirterek, ?Kontrat süresince devlet 1 milyar 700 milyon dolar ödeyecekti. Biz bu 1 milyar 700 milyon doları ödemeyerek devleti zarardan kurtardık? dedi.

Anlaşma devre dışı

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının çalışmaları ve bütçesiyle ilgili bilgiler veren Bakan Güler, komisyon üyelerinin ?Sizin bakanlığınızın diğer bakanlık dönemlerinden farkı ne? Siz neler yaptınız?? sorusu ile karşılaştı. Güler bu soruya ?Bizim bakanlığımız döneminde bir çok şey yapıldı. Ama en önemlisi geçmiş dönemde Batı Hattı'ndan gelen doğal gaza aracılık eden Turusgaz'ın Rusya ile yaptığımız yeni anlaşmayla devre dışı bıraktık. Daha önce doğal gazın metreküpü için 10-12 dolar fark ödüyorduk. Biz bu farkı ödemedik. Bunun kontrat süresi boyunca tutarı 1 milyar 700 milyon dolardı. Bu para devletin kasasına kaldı. Devleti zarar etmekten kurtardık? diye konuştu. Güler, yapılan diğer bir önemli çalışmanın ise Rusya ile yapılan anlaşmayla ?al ya da öde? yükümlülüğünün 40 milyar metreküp düzeyinde azaltıldığının altını çizdi.

BOTAŞ'ta maç bitmedi

BOTAŞ'ın 2006 yılını zararla kapatacağı iddialarına da karşılık veren Güler, BOTAŞ'ın diğer kamu kurum ve kuruluşlardan alacaklarını olduğunu, bunun önemli miktarının yıl sonuna kadar tahsil edileceğini belirterek, ?BOTAŞ'la maç daha bitmedi? şeklinde konuştu. Güler, doğal gaz ve elektrikteki zam tartışmalarına ilişkin soruları cevaplarken ?Bizim bir ekonomi politikamız var. Zam yaparken getirisine-götürüsüne bakıyoruz. BOTAŞ, zam yapılması gerektiğini iletiyor. Ancak biz, ekonominin gereğine göre hareket ediyoruz. Ekonomiyi bir bütün olarak görüyoruz. Enflasyonu, borç ve faizi düşünüyoruz? cevabını verdi.

Zammı tercih etmiyoruz

Güler, elektrik fiyatının; sanayi, ihracatı, turizmi doğrudan etkilediğine dikkat çekerek, önceki dönemlerde yaşandığı gibi zam yapmanın çok kolay olduğunu ancak bunu tercih etmediklerini dile getirerek ?3 kuruş zararın olduğu yerde 30 liralık kazanç varsa bu zarara katlanırız. Bunun bir maliyeti varsa da çekeriz. Eskiden her ay zam yapılırdı. Şimdi ?niçin zam yapmıyorsunuz' diye soruyorlar. Bu da bizim

farkımız? dedi.

TPAO Bucak'ta doğal gaz arayacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)tarafından Burdur'un Bucak ilçesine bağlı Yuva köyü yakınlarında doğal gaz aranacağı bildirildi. TPAO tarafından uzaydan çekilen fotoğraflar ve sismik araştırmalar sonucunda Yuva köyü yakınlarında toprak altında zengin doğal gaz rezervi olduğu ihtimali belirdi. Yuva köyü yakınlarındaki beş dönümlük sahada doğal gaz araması öncesinde, arazide zemin üzeri düzenlemeler ve kuyu açma çalışmalarına başlandı. Arazideki düzenlemelerin tamamlanmasından sonra, 6 bin 500 metre derinliğine sondaj yapılacağı belirtildi. TPAO'nun bölgedeki arama çalışmaları için 80 milyon dolar harcayacağı, arama çalışması dolayısıyla bölgede arazileri bulunan ve arama çalışmalarından zarar görecek vatandaşların zararlarının da karşılanacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber